Джонсън иска Ирландия „временно“ да напусне единния пазар на ЕС

Ирландия обаче определи предложението като \"тревожно\"

Джонсън иска Ирландия „временно“ да напусне единния пазар на ЕС

Снимка: БТА

3269 ~ 2 мин. четене
Борис Джонсън иска Република Ирландия временно да напусне търговския си съюз с ЕС и да се присъедини към търговско споразумение с Обединеното кралство след Brexit, пише вестник "Сън". Така според "Даунинг Стрийт" ще се избегне въвеждането на твърда граница между двете страни, след като Великобритания напусне ЕС.

Съгласно цитирания план, Ирландия ще получи „специална компенсация“ от Лондон, за да се откаже временно от единния пазар. А когато Великобритания и ЕС постигнат „алтернативни договорености“ за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия, Дъблин ще се върне в търговския договор на ЕС.

"Решението представлява двустранно споразумение за договаряне на общ правилник за Великобритания и Ирландия, докато ни е нужен такъв", е казал неофициално министър в правителството на Джонсън пред The Sun. Той е добавил, че „в идеалния случай ЕС официално ще го предложи вместо нас, за да е по-приемлив за ирландците“.

Република Ирландия обаче определи предложението като "тревожно". "Това е въпрос между ЕС и Обединеното кралство. Ние сме ЕС. Няма възможност за двустранно споразумение", написа в Twitter говорителят на партия "Файн Гаел" по въпросите на Brexit Нийл Ричмънд, добавяйки, че предложението е "притеснително".

Предполага се, че идеята е едно от „креативните решения“, които Джонсън планира да обсъди с лидерите на ЕС тази седмица.

"Има много други творчески решения [на граничния въпрос]", каза Джонсън за новините на ITV вчера. "Ще отида да видя дали мога да проуча тези идеи с нашите приятели в Германия и Франция и от Г-7. Нека да видим докъде ще стигнем", добави той.

Предстои премиерът да се срещне на вечеря с германския канцлер Ангела Меркел тази вечер, преди да обядва с френския президент Емануал Макрон в четвъртък.

Предложението на Джонсън идва, след като тази седмица той писа на председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмо, в което настоява, че въпросът за границата трябва да бъде отстранен от Споразумението за оттегляне.

Туск отхвърли идеята и обвини Джонсън, че тайно иска да предизвика нова твърда граница с Ирландия.


Подкрепи Economic.bg