Джонсън ще търси споразумение с ЕС в Берлин и Париж

Британкият премиер започва поредица от срещи в опит да не се стигне до \"твърд Brexit\"

Джонсън ще търси споразумение с ЕС в Берлин и Париж

Снимка: БТА

Британският премиер Борис Джонсън се очаква през идните дни да се срещне с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Еманюел Макрон. Чрез тях британският лидер ще се опита да подготви почвата за постигане на споразумение за Brexit с Европейския съюз като цяло, пише The Guardian.

Джонсън, който досега не е посещавал нито един чуждестранен лидер, ще се срещне и с ирландския премиер Лео Варадкар , както и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Разговорите ще се осъществят точно преди срещата от високо равнище между лидерите на Г-7, където дипломатите на най-силните икономики в света очакват Джонсън да преговаря за премахване на предпазната клауза за ирландската граница.

Дипломати от ЕС заявиха, че британският премиер ще посети Париж и Берлин до дни, въпреки че все още няма официално потвърдени дати. Британското правителство отказа коментар, но служителите му се въздържат от всякакви надежди за пробив по казуса за границата с Ирландия.

След срещата между европейски дипломати и съветника на Джонсън – Дейвид Фрост – Брюксел също не е убеден, че може да бъде постигната сделка, дори ако се откаже от предпазната клауза, тъй като споразумението вероятно няма да бъде одобрено от британския парламент.
Коментари: 0