ЕБВР реагира на коронакризата с рекордни инвестиции

Икономическото въздействие на Covid-19 върху регионите на ЕБВР е тежко

ЕБВР реагира на коронакризата с рекордни инвестиции

Снимка: БТА

Инвестициите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) скочиха до рекордно високи стойности през първата половина на 2020 г. в развиващите се икономики, в които банката е фокусирана.

Финансирането на ЕБВР нарасна до малко над 5 млрд. евро през първите шест месеца на годината в сравнение с 3.7 млрд. евро година по-рано и с предишния рекорд от 3.9 млрд. евро от 2016 г.

Икономическото въздействие на Covid-19 върху регионите на ЕБВР е тежко и в последната си прогноза през май банката предупреди за „безпрецедентна несигурност“. Тогава финансовата институция даде оптимистичната към днешна гледна точка прогноза от спад със само 5% за българската икономика през 2020 г.

През март ЕБВР представи пакета си Solidarity Package - серия от мерки, предприети за задоволяване на непосредствените нужди на регионите вследствие на коронакризата. Основен стълб на пакета бе рамка, осигуряваща спешна ликвидност и оборотен капитал на клиентите.

Търсенето на спешното финансиране е силно и новият инструмент представлява над 1 млрд. евро от общото финансиране на ЕБВР само през месец юни, разкрива банката. През април ЕБВР заяви, че очаква да инвестира около 21 млрд. евро до края на 2021 г. 

В допълнение към финансирането, ЕБВР работи за гарантиране, че възстановяването от пандемията ще бъде устойчиво и в съответствие с глобалните климатични цели.

Коментари: 0