България премахва „студения резерв“, за да получи механизъм за капацитет

Така министър Петкова коментира разпореждането на Борисов за „сваляне на студения резерв“

България премахва „студения резерв“, за да получи механизъм за капацитет

Снимка: Economic.bg/Архив

България води преговори за въвеждане на т.нар. механизъм за капацитет, чрез който да се гарантира сигурността на енергийните централи в страната,  още от миналата година. Едно от изискванията за това е елиминирането на „студения резерв“, тъй като с въвеждането на капацитета страната ни вече ще е гарантирала сигурността на енергийната си система.

Така министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Лице в лице“ по bTV,  коментира разпореждането на министър-председателя Бойко Борисов да „отиде и да свали целия студен резерв“.  

„От миналата година България води преговори за въвеждане на механизъм за капацитет. Европейската комисия поставя няколко основни условия преди въвеждането на механизма за капацитет. Първото условие е изцяло либерализиране на пазара. Нещо, по което България вече работи.  Друг елемент  е премахването на „студения резерв“ тъй като с въвеждането на механизма за капацитет, ние вече ще имаме друг механизъм, който ще гарантира сигурността на системата. В тази връзка днес на заседание на Министерския съвет беше обсъдена тази тема. И премиера разпореди да се задейства тази процедура“, уточни министър Петкова.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че от тази година „студенията резерв“ ще се поддържа само от държавния ТЕЦ „Марица Изток 2“. Предходните две години най-голяма част от капацитета се даваше на ТЕЦ „Варна“, който е мажоритарна собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Всяка година Електроенергийният оператор (ЕСО) плащаше на централата по около 30 млн. лв. на година, без да работи. Дори в началото на 2019 г. централата не е успяла да изпълни ангажимента си да пусне своите мощности по искане на ЕСО, поради което беше глобена с 2 млн. лв.

Търговете за това кои електроцентрали да поддържат „студен резерв“, се провеждат година за година, като действието им е до 31 юли. Министър Теменужка Петкова е длъжна, по силата на Закона за енергетиката, да организира нов търг до този срок и да бъдат избрани новите мощности. Класирането е по цена, като в държавата трябва да се гарантират 650 мегавата средногодишно.

На въпрос защо точно държавният ТЕЦ „Марица изток 2“ ще съхранява целият „студен резерв“, Петкова отговори: „Ако възникне необходимост от ползване на „студен резерв“, преди въвеждането на механизма за капацитет, то тогава въз основа на доклад на електроенергийният регулатор, министърът на енергетиката със заповед ще възложи такова количество, каквото е необходимо на  ТЕЦ „Марица Изток 2“. Избрахме точно нея, защото това е най-голямата централа на Балканския полуостров. Тази централа е гарант за нашата енергийна сигурност. Това е единствената централа, която работи на трите нива на напрежение“.

Коментари: 0