Египет блокира Al Jazeera и Huffington Post заради подкрепа на тероризма

Според Reuters Египет блокира тези сайтове, тъй като те са финансирани от Катар или организацията „Мюсюлмански братя”

Египет блокира Al Jazeera и Huffington Post заради подкрепа на тероризма
492 ~ 2 мин. четене

Египетските власти са блокирали достъпа до 21 медии, включително и интернет страницата на телевизионния канал Al Jazeera. Информацията все още не е оповестена официално от правителството, но с нея разполага информационната агенция Mena, която се позовава на свои източници.

Според агенцията сайтовете са блокирани заради „подкрепа на тероризма”. Техен високопоставен източник в правителството твърди, че достъпът до 21 онлайн медии е спрян заради поставянето на съдържание, подкрепящо тероризма и екстремизма, както и за публикуване на неверни новини, - се казва в изявлението Mena. Срещу медиите ще бъдат започнати съдебни дела.

Пълният списък на сайтовете не се съобщава, но е известно, че освен Al Jazeera, не е достъпен сайтът на независимата египетска информационна служба Mada Masr, Masr al-Arabiya, Arabi 21 News, Rassd News, Ikhwan Online, Aswat Masriya, арабската версия на Huffington Post, онлайн канала Al-Shark, излъчван от Турция.

Според Reuters Египет блокира тези сайтове, тъй като те са финансирани от Катар или организацията „Мюсюлмански братя”, която се смята, че Катар поддържа.

Вчера в основната държавната информационна агенция на Катар Qatar News Agency (QNA) се появи съобщение от името на държавния глава и министъра на външните работи на Катар за напрегнатите отношения със САЩ и за отзоваването на катарски посланици от всички арабски страни от Персийския залив. Катарските власти побързаха да заявят, че сайтът QNA е бил ударен от хакери, които са се постарали бързо да разпространят информацията и тя е достигнала до медии в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Саудитските медии обвиниха Катар, че подкрепя враговете на Саудитска Арабия, а катарските власти реагираха, като обвиниха саудитските медиите, че те са нарушили професионалната етика, без да провери източниците на информация и продължава да публикува фалшиви артикули след официалното обявяване на Катар. След взаимни обвинения в Саудитска Арабия, Бахрейн и ОАЕ са блокирали няколко катарски медии.

Подкрепи Economic.bg