„БСП спаси банковата система, икономиката и спестяванията на милиони българи“

Сергей Станишев, председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС)

„БСП спаси банковата система, икономиката и спестяванията на милиони българи“
2762 ~ 2 мин. четене

„Стенограмата от КСНС ще покаже, че БСП стана щит, който спаси банковата система, икономиката и спестяванията на милиони българи“.

Така председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев коментира казуса с публичността на стенограмата от заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). В писмо до президента Румен Радев той също даде своето съгласие за разсекретяването на документа.

"Подкрепям позицията на президента Радев за разсекретяване на стенограмата от заседанието на КСНС на 29 юни 2014 г. Самият аз съм заявявал такова искане нееднократно и публично, защото темата е чувствителна за обществото. Засегнати са интересите не просто на вложителите на една банка, но и цялата икономическа и фискална стабилност на държавата", каза Станишев.

"Публичността на тази стенограма ще направи ясна позицията на БСП в онзи момент, която единственa отстояваше националния интерес.  Ние отидохме на заседанието с ясна цел - държавата да застане като гарант на банковата система, като се обявим срещу една авантюра с явни политически задачи. Заседанието бе не толкова за КТБ, колкото за рисковете пред цялата банкова система и икономиката“, каза Станишев.

По думите на Станишев тогава ГЕРБ и ДПС са искали да се въведе банкова ваканция, дори е било планирано извънредно заседание на Народното събрание, за да бъде гласувана. „БСП категорично се противопостави на това. За да защити българските граждани, моята партия направи тежки компромиси за своя сметка. Но благодарение на този щит България не рискува стабилността си и имиджа си на държава-член на ЕС с работеща банкова система. В противен случай, последиците за всеки българин и за държавата като цяло щяха да бъдат катастрофални", допълва лидерът на европейските социалисти.

Подкрепи Economic.bg