Египет може да наложи такса за ползване на Facebook и Twitter

Целта е да се ограничат екстремизма и критиките срещу управлението на ал-Сиси, но предложенията са посрещнати с много негативни реакции от обществеността

Египет може да наложи такса за ползване на Facebook и Twitter
452 ~ 2 мин. четене

Властите в Египет обмислят да наложат безпрецедентен контрол върху социалните медии в опит да се справят едновременно с екстремизма и критиките срещу управлението на президента Абдел Фатах ал Сиси, пише "Индипендънт"

В парламента са внесени два различни закона, които включват мерки като свързване на акаунтите на потребителите с гражданските им идентификационни номера (ЕГН), регистрационни такси при влизане в акаунта в социалните мрежи и създаването на египетска социална мрежа по подобие на Facebook.

Предложенията са посрещнати от обществото с широк критицизъм, които подчертават, че правителството не може да контролира достъпа до международни социални медии и компании, че широкото наблюдение на ползването на социални мрежи е грубо навлизане в личния живот на гражданите и че нарушителите ще открият и други начини за комуникация, извън тези социални мрежи, дори ако се наложат подобни рестрикции.

"Египет, като много други страни, вече проследява IP адреси на заподозрени в тероризъм лица, но мярката с проследяването на акаунтите в социални мрежи е необходима за гарантиране на националната сигурност", казва един от вносителите на законопроектите Рияд Абдул Сатар пред местното издание "ал Монитор".

Страната е в непрестанни граждански бунтове, след като президентът Мохамед Морси бе свален през 2011 г. след революция, започнала именно от социалните медии. Египетските сили за сигурност и религиозните малцинства се превръщат в честа мишена на сунитски екстремисти, включително ИДИЛ.

Ако проектът на Сатар бъде приет като закон, хората, които не получат разрешение за ползване на социални медии в избраните от тях сайтове в срок от 6 месеца, ще трябва да платят глоба 5000 египетски лири за неправомерно ползване на сайтовете, или 213 британски лири. При повторно нарушение се предвижда 6 месеца затвор.

Другият законопроект, предложен от парламентариста Мохамад Коми, предлага да се създаде египетска социална мрежа по подобие на Facebook. Потребителите ще влизат в нея с ЕГН-тата си, като така ще се избегне създаването на фалшиви профили. А държавата може да спечели от това и финансово, като получава средствата за реклама в мрежата.

В момента законопроектът на Абдул Сатар се разглежда от съответните комисии, които ще решат дали да отиде за гласуване в парламента.

Подкрепи Economic.bg