ЕК одобри мярката за компенсиране на затворения бизнес

Изплащането на грантовете от НАП започва следващата седмица

ЕК одобри мярката за компенсиране на затворения бизнес

Снимка: Красимир Свраков

Антония Симова Автор: Антония Симова

Европейската комисия даде одобрението си за изплащане на компенсациите на затворения заради втория локдаун бизнес в България. Това съобщиха първо от Националната агенция за приходите, обяснявайки, че писмото от ЕК е дошло късно снощи. По-късно Комисията потвърди това със свое официално съобщение.

Крайният срок за кандидатстване изтича днес в 16:30 ч, припомнят от НАП. Ден по-рано – към 19 януари – малко над 6000 търговци са поискали подкрепа чрез оборотен капитал в платформата за кандидатстване на приходната агенция. Общият размер на поисканата подкрепа е 89 млн. лв. Бюджетът на цялата програма обаче е почти двоен – 156 млн. лв., което означава, че и от тази мярка по-голямата част от бизнеса предпочита да не се възползва или не отговаря на изискванията.

Изплащането на сумите ще стартира през идната седмица, като от приходната агенция очакват да платят по сметките на дружествата над 30 млн. лв. до 28 януари.

До момента автоматизирана софтуерна проверка са преминали над 80% от проектните предложения, като предварително одобрение за финансова помощ са получили над 3200 фирми за над 36 млн. лв. За останалите лица, подали заявление за финансова подкрепа, вече се извършват допълнителни проверки от инспекторите по приходите в НАП на декларираните данни за установяване на тяхната допустимост и съответствие с условията за кандидатстване.

Сред кандидатите има и такива, които не отговарят на изискванията, като най-честите нарушения са деклариране на оборот за период от 2 месеца, който е по-голям от посочения в справките декларации по ЗДДС, както и искане за финансиране на обекти и дружества, които не са пряко засегнати от заповедите на здравния министър.

Мярката за компенсиране на принудително затворения заради ограниченията бизнес позволява той да получи за периода на затварянето си 20 или 10% от оборота си за съответния период през 2019 и 2020 г. Средствата по мярката са от европейски програми, но за да бъдат изплатени по-бързо бе поискана от правителството подкрепа от страна на приходната агенция.

Коментари: 0