Бизнесът продължава да не се възползва от правителствените мерки

Все повече компании съкращават хора и все по-малко наемат нови работници

Бизнесът продължава да не се възползва от правителствените мерки

Снимка: БТА

Антония Симова Автор: Антония Симова

Правителствените мерки за подкрепа на бизнеса в коронакризата не се радват на особен успех, дори и след промяната на дизайна на някои от тях и лансирането на нови такива. През юли и август те са достигнали до най-малък процент от бизнеса – по-малък дори от този през месец март, когато мерките едва започваха да се формират. Това показват данните от Националния статистически институт (НСИ) за състоянието на предприятията в България в условията на извънредна епидемична обстановка.

През август едва 6.6% от българските фирми са се възползвали от предоставяната помощ от страна на държавата, като все пак делът им е малко по-висок от този през юли (5.6%). Според статистиката най-голям интерес към правителствените мерки за подкрепа е имало през месец май, когато бе отменено извънредното положение в страната. Това до голяма степен бе свързано със стартирането на грантовата схема за микро- и малките предприятия, за чийто ресурс фирмите се надпреварваха да кандидатстват, тъй като това бе първата безвъзмездна програма за българския бизнес, а класирането и изплащането на средствата впоследствие се случваше именно съгласно принципа „първи по ред, първи по право“.

Въпреки че програмата стартира преди четири месеца и половина все още финансовата подкрепа, идваща от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, не е стигнала до всички одобрени фирми. По данни на Министерство на икономиката към днешна дата одобрените за безвъзмездната помощ фирми са 15 500, като остава такава да бъде изплатена на още около 800 компании. Именно забавянето по грантовите схеми коства и поста на вече бившия икономически министър Емил Караниколов, както и на зам.-министъра Лилия Иванова. Впоследствие екипът по обработката на кандидатурите бе увеличен, което ускори процеса по изплащане на грантовете, Според новия икономически министър Лъчезар Борисов последните около 800 фирми ще получат средствата си по ОПИК до края на месец септември. В рамките на „около 2-3 месеца“ икономическото ведомство очаква да изплати и помощите за средните предприятия.

„Обаждам се във връзка с обявата…“

Впечатление в статистиката на НСИ също така прави, че за първи път от месец април насам съкращенията на персонала не намаляват. За втори пореден месец близо 8% от бизнеса освобождава част от служителите си, което разколебава тенденцията към стабилизиране на пазара на труда.

Успоредно с това решението на бизнеса да наема нов персонал вече е все по-плахо. Според НСИ от месец март делът на фирмите, които наемат нови служители, растеше, най-силно – през юни в началото на летния сезон. Тогава приблизително 10% от анкетираните от НСИ предприятия обявиха, че са увеличили състава си, но през август тенденцията се променя и едва 6.6% предприемат тази стъпка.

Коментари: 0