ЕК понижи с 0,5% прогнозата за растеж на България

Брюксел очаква още по-голям спад на БВП през 2016 г.

ЕК понижи с 0,5% прогнозата за растеж на България
96 ~ 2 мин. четене
Европейската комисия понижи прогнозата за икономическия растеж на България през тази година с 0,5%. Последната прогноза на Брюксел предвиждаше растеж от 1,7%. Към днешна дата той е снижен до 1,2%. 

През следващата година ЕК очаква още по-голям спад на БВП. По първоначална прогноза икономиката на страната ни трябваше да отбележи ръст от цели 2%, но в момента той е свит до 0,6%. През тази година ще влезе България ще влезе в процедура за свръхдефицит, тъй като допустимата граница от 3% ще бъде надхвърлена.

От Брюксел посочват като основен риск пред националната икономика намалялото доверие в банковия сектор и по-строгите условия за отпускане на кредити. Наред с това, положението на икономиката ни ще се усложни допълнително заради крехкия трудов пазар.

В доклада си ЕК припомня, че влошаването на доверието в банките е следствие от затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ), чиито клиенти от месеци нямат достъп до своите пари. Очаква се намаляла инвестиционна активност, както на публичния, така и на частния сектор.

Зависимостта на страната ни от руския газ също е идентифицирана като проблем. От ЕК предупреждават, че възникването на нова газова криза може да попречи допълнително на икономическия растеж на България.

Според есенната икономическа прогноза за 2014 г. на ЕК икономическият растеж ще бъде слаб до края на годината както в ЕС, така и в еврозоната.

Очаква се растежът на БВП за 2014 г. като цяло да достигне 1,3% в ЕС и 0,8% в еврозоната. Според прогнозата растежът ще се увеличи бавно през 2015 г. - съответно до 1,5% и 1,1%, на фона на нарастващото външно и вътрешно търсене.

През 2016 г. се прогнозира икономическата активност да се ускори съответно до 2,0% и 1,7% благодарение на укрепването на финансовия сектор (вследствие на цялостната оценка, извършена от Европейската централна банка, и на продължаващия напредък в изграждането на банковия съюз), както и на ефекта от неотдавнашните структурни реформи.

В сравнение с това на други икономики, възстановяването на ЕС изглежда слабо. През прогнозния период много гъвкавата парична политика, напредъкът по отношение на намаляването на частния дълг и в общи линии неутралната фискална позиция би трябвало във все по-голяма степен да влияят положително върху вътрешното търсене.

Според прогнозата частните инвестиции постепенно ще се възстановят - подобряващите се перспективи пред търсенето и ефектите от догонването ще оказват благоприятно въздействие върху тях, въпреки че в началото те ще бъдат възпрепятствани от наличието на голям неоползотворен капацитет.

Очаква се през 2015 и 2016 г. частното потребление да нарасне умерено, подкрепено от ниските цени на суровините и нарастването на разполагаемия доход в резултат на постепенното подобряване на състоянието на пазара на труда. Приносът на публичното потребление за растежа ще е незначителен. На фона на умереното нарастване на световната търговия, нетният износ вероятно също ще допринесе твърде малко за растежа на БВП през следващите години.
Подкрепи Economic.bg