ЕК предприе първите мерки по казуса \"САЩ-Иран\"

До два месеца се планира т.нар. „Блокиращ статут” да влезе в сила

ЕК предприе първите мерки по казуса \

Снимка: Pixabay

736 ~ 2 мин. четене
Европейската комисия вече прие първия пакет от мерки за защита на бизнес споразуменията между компаниите от ЕС и Иран. Така на практика Брюксел е все по-близо да забрани на европейските компании да спазват част от санкциите на Вашингтон срещу Техеран.

ЕК е започнала официалния процес по задействане на т.нар. „Блокиращ статут” - документът, създаден през 1996 г. с цел Блокът да заобикаля американските санкции срещу комунистическа Куба. Европейските чиновници правят промени в документа, за да не бъдат задължени фирмите от ЕС да се съобразяват с предстоящите наказателни мерки на Вашингтон срещу Техеран. Чиновниците добавят към документа списъка с новите американски санкции срещу Иран, които се очаква да влязат в сила през август.

Новите европейски мерки ще влязат в сила в рамките на два месеца, освен ако Европейският парламент или правителствата на страните от ЕС не отхвърлят „Блокиращия статут”. Ако пък има силна политическа подкрепа, защитите за европейските фирми, работещи с Иран, могат да бъдат задействани и по-рано.

Какъв е размерът на търговията между ЕС и Иран?

Преди първоначалното въвеждане на санкциите срещу Иран през 2012 г. ЕС беше най-големият търговски партньор на близкоизточната държава. През 2011 г. Иран имаше голям търговски излишък с ЕС, но година по-късно търговията помежду им замря.

След ядреното споразумение от 2015 г. търговските обеми между ЕС и Иран отново започнаха да се покачват. През 2017 г. страните от ЕС са изнесли към Иран стоки и услуги на обща стойност 10.8 млрд. евро. Стоките и услугите от Иран към Блока пък са били на стойност 10.1 млрд. евро.

Повечето от вноса от Иран към ЕС е свързан с енергетиката – над 75% от внесената стока са петрол и други горива. Общността пък изнася към близкоизточната държава основно машини и транспортно оборудване, а на второ място – химикали. Основният европейски износ към Иран идва от Италия, следвана от Франция, Германия и Холандия. Търговията на Блока с Иран обаче представлява само 0.6% от общата му търговия с останалия свят.

Основните търговски партньори на Иран днес са Обединените арабски емирства и Китай, които допринасят съответно за 23.6 и 22.3% от цялата търговия на Техеран. На ЕС пък се падат 6%.

Кои компании конкретно работят с Иран

  • Френската Total е подписала сделка на стойност 5 млрд. долара да помогне на Иран да разработи най-голямото в света нефтено находище –South Pars;
  • Норвежката Saga Energy работи по споразумение за 3 млрд. долара за изграждане на соларни електрически централи в Иран;
  • Airbus продава 100 самолета на IranAir;
  • Европейската самолетостроителна компания ATR се съгласи да продаде 20 самолета на Иран;
  • Германската Siemens е подписала договори за обновяване на иранските железници и да ремонтира 50 локомотива;
  • Италианската държавна компания FS е подписала сделка за 1.4 млрд. долара за изграждане на високоскоростно железопътно трасе между градовете Кум и Арак;
  • Renault е подписала съвместно споразумение, в рамките на което в Иран да бъде построен инженерен център и завод. Целта е да се увеличи производственият капацитет на френския автопроизводител в Иран до 350 хил. превозни средства на година.
Коментари: 0