ЕК призова за връщане на свободното пътуване

Туристическите компании трябва да връщат парите на туристите, ако те поискат, съобщиха от Комисията

ЕК призова за връщане на свободното пътуване

Снимка: БТА

Вътрешните граници на Европейския съюз трябва да започнат да се отварят и да се върнем към „нормалното пътуване“ – без карантина. Това е една от препоръките на Европейската комисия, която беше представена днес, съобщава Reuters„Туристическият сезон е обречен на пълен провал, ако не се либерализира по някакъв начин. Смятаме, че пътуванията извън Блока ще са забранени още дълго“, заявиха от Комисията.

Какво конкретно препоръчва ЕК?

Носене на предпазни маски на борда на самолетите както от пътниците, така и от екипажа на полета. Маските да останат задължителни и по летищата, както и измерването на телесната температура на пътниците. Чекирането, пускането и получаването на багажа трябва да се организират така, че да няма струпване на хора.

От Европейската комисия смятат, че няма нужда в самолетите да се оставя средната седалка празна, както обмислят много от авиокомпаниите, с цел по-голяма дистанция между пътниците. От Комисията казват, че няма нужда и от разместване на пътниците по „шахматна схема“.

Маските трябва да са задължителни и при пътуване с влак, както и при изчакване на влаковете на жп гарите. Нужната социална дистанция според ЕК обаче трябва да бъде осигурена във влаковете и круизните кораби. Като във влаковете това да става чрез допълнителни вагони, а за круизните кораби – да се допускат определен брой пасажери на борда в зависимост от броя на помещенията. Такива са препоръките на Комисията и за посещението на хотели и ресторанти.

От ЕК напомнят, че в момент, в който случаите на заразени хора с новия коронавирус, значително се увеличи, то мерките трябва отново да се затегнат. Сред препоръките на ЕК е и използването на мобилни приложения за проследяване на заразени с коронавирус.

Какво се случва с парите на туристите, ако екскурзията им се провали?

Транспортните и туристическите компании са задължени да върнат парите на гражданите, на които екскурзиите са се провалили заради пандемията от коронавируса, съобщават от ЕК. Компаниите могат да предложат ваучери за ползване на услугата на по-късен етап, вместо да върнат парите за екскурзията, но това може да се случи само при условие, че клиентът е дал съгласието си. „Европейските потребители имат пълното право да поискат парите си в брой обратно. Това е тяхно право“, каза зам.-председателката на Комисията Маргрете Вестагер.

От 15 май Германия започва да отваря границите с няколко съседни държави. Виена също обмисля отваряне на границите си. Все още много страни или не пускат чужденци, включително граждани на ЕС, или изискват при влизане те да се подложат на самоизолация. Това са мерки, при които туризъм е невъзможно да има, казват от EK.

Комисията изчислява, че в туристическия сектор на ЕС близо 6.4 милиона работни места ще бъдат изгубени тази година. През първото тримесечие загубите в оборота вече са в рамките на 80 - 90 процента, припомня Reuters, цитирайки данни на четири ресорни сдружения.

Коментари: 0