Големият бизнес притиска ЕС за повече финансови стимули

Според организации в Германия, Италия и Франция е нужен безпрецедентен отговор на кризата

Големият бизнес притиска ЕС за повече финансови стимули

Снимка: Pixabay

524 ~ 1 мин. четене

Основните бизнес групи в Германия, Франция и Италия призовават европейските правителства да засилят своите съвместни фискални стимулиращи усилия срещу икономическия спад, причинен от епидемията от коронавируса. Според големия бизнес отговорът на ЕС „трябва да бъде с безпрецедентен мащаб“. Призивът беше направен в обръщение от четири страници, публикувано във вторник от Федерацията на германските индустрии (BDI), италианската „Конфиндустрия“ и френските бизнес конфедерации Medef.

В писмото президентите на трите индустриални организации Винченцо Боча (Конфиндустрия), Дитер Кемпф (BDI) и Джефроу Ру де Безио (Medef) заявиха, че са "дълбоко загрижени за социалните последици от пандемията и икономическите политики". Според тях не всички държави бяха засегнати по един и същи начин от извънредната ситуация. В позицията се казва, че някои територии и индустриални сектори, въпреки безпрецедентните мерки, които вече бяха предприети, няма да могат да избегнат огромния спад и силните икономически последствия върху производството, заетостта и публичните финанси, поне докато здравната ситуация отново не се върне под контрол.

Бизнес групите заявиха, че европейските усилия за стимулиране трябва да надхвърлят първия пакет спешна помощ на европейско ниво, включващ заеми и гаранции от Европейската инвестиционна банка, Европейската комисия и Европейския спасителен фонд за стабилност, пише Europost.eu.

"Призоваваме европейските лидери бързо да одобрят смело предложение" за предстоящия бюджет на ЕС и за европейски фонд за възстановяване, заявиха групите.

В изявлението си бизнес лидерите казаха, че „силният фискален отговор трябва да включва висока степен на солидарност“ и „добър баланс между заеми и безвъзмездни средства“.

Коментари: 0