ЕК продължава да плаща стотици хиляди евро на бивши еврокомисари

Някои от тях работят за големи компании и получават солидни заплати

ЕК продължава да плаща стотици хиляди евро на бивши еврокомисари
288 ~ 2 мин. четене

ЕС плаща с години на бивши еврокомисари сериозни суми за т.нар. преход, въпреки че те отдавна са на добре платени позиции в икономиката, пише в. Bild.

Двама от бившите високопоставени чиновници на Еврокомисията получават по 8300 евро на месец, макар да са заемали постовете си само по 3 месеца.

Парите за преход имат за цел да осигурят финансово еврокомисарите, докато те не си намерят нова работа. Освен това по този начин те остават независими до края на работата си в ЕК от сериозните предложения на богати заинтересовани среди.

Плащания (между 40 и 65% от последната им заплата от около 20 хил. евро) получават 16 бивши еврокомисари от ноември 2014 г., когато започна мандатът на новата Комисия начело с Жан-Клод Юнкер.

В действителност много от бившите комисари вече печелят добре в частния сектор. Според Zeit например белгиецът Карел де Гухт (62) инкасира месечно по около 10 500 евро обезщетение за преминаване на работа извън ЕК, въпреки че той вече работи на 3 места, включително в борда на компанията за стомана Arcelor Mittal, където получава 140 хил. евро годишно възнаграждение.

Още по-красноречиви са случаите на двама комисари – Фердинандо Нели Фероси (69) от Италия и Яцек Доминик (47) от Полша, които са заемали постове в ЕК твърде малко време.

Те работиха като изпълняващи длъжността от средата на юли 2014 г. до края на октомври, защото истинските комисари бяха в Европарламента, поради което бяха освободили постовете си.

И за тези 3 месеца работа двамата получават 3 години пари за преход: почти по 100 хил. евро годишно. А и пенсиите им при навършване на годините вече ги чакат: около 3600 евро на месец.

Михаел Тойрер, експерт по бюджетни въпроси от Свободната либерална партия в Европейския парламент, заяви: „Три години пари за преходен период при 3 месеца работа – това е абсурд“.

„Тези квоти за период на преход са нетърпими. Комисари, които получават такива обезщетения, въпреки че имат нови добре платени работни места, трябва да върнат парите“, категоричен е генералният секретар на Европейския съюз на данъкоплатците (TAE) Михаел Йегер.

Европейската комисия междувременно прекрати отпускането на такива средства. Но бившите еврокомисари все още попадат в обхвата на стария режим.    

Подкрепи Economic.bg