ЕК разследва картел при самолетните билети

Задълбоченото разследване е насочено най-вече към две компании – Amadeus и Sabre

ЕК разследва картел при самолетните билети
Пътниците може би плащат раздути цени, които са резултат от вътрешно договаряне на компаниите, които продават самолетни билети. За това предупреди днес Европейската комисия, която е започнала разследване по този въпрос, предаде ДПА.

Задълбоченото разследване е насочено най-вече към две компании – Amadeus и Sabre, разработващи технологии, които посочват дати на полетите, свободни места и цени на билетите. Тяхната цел е да улесняват пътническите агенции и уебсайтове да правят резервации за самолетни билети.

Еврокомисията има подозрения, че двете компании вероятно ограничават възможностите на авиокомпаниите и пътническите агенции да прибягват до услугите на потенциални конкуренти, затруднявайки навлизането на пазара на други компании.

„Ние сме обезпокоени, че подобно ограничаване би могло да създаде бариери пред иновациите и да увеличи разходите и в резултат да вдигне цените за пътуващите“, каза еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Подобно поведение би било нарушение на правилата на ЕС за конкуренцията. Amadeus, чиято централа се намира в Испания, обяви, че ще оказва пълно сътрудничество при разследването. А Sabre, чиято централа е в САЩ, засега не е отговорила на молбата да коментира новината.
Коментари: 0