ЕК видя полза от публикуването на Paradise Papers

До края на 2017 г. ще е готов списък с държави и територии, определяни като \"данъчен рай\"

ЕК видя полза от публикуването на Paradise Papers
828 ~ 1 мин. четене

Целият скандал около Paradise Papers и тези разкрития могат да ускорят и подобрят работата над предложенията на Европейската комисия за борбата с машинациите с данъци, заяви член на Европейската комисия за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане Пиер Московиси.

„Този нов скандал, както винаги, когато има скандал, е едновременно добра и лоша новина” - каза той по време на пресконференция в Брюксел в понеделник вечер след заседание на Еврогрупата - финансовите министри на еврозоната.

"Това е лоша новина, защото показва, че практиките, насочени към укриването на данъци, върху данъчни измами или агресивна данъчна оптимизация не се изчерпват, и все още има фирми, или заможни хора, които са готови на много, за да избегнат данъците до известна степен в рамките на правилата или извън тяхната рамка, каза Московиси.

„И всеки път това е добра новина - продължи той - защото това е стимул за Европейската комисия, разбира се, и за държавите-членки да гарантират, че ще се стараят повече.” Според представителя на ЕК това насърчава продължаването на работата по проектите, предложени от Европейската комисия.

Той счита, че е от основно значение да се обрне внимание на посредниците - банкери, адвокати, различни юридически агенции - които разработват и предлагат схеми за избягване на данъчно облагане. Необходимо е също така да се движим спешно напред във формирането на достоверен „черен списък” на страни и територии, които се явяват „данъчен рай”. Той се очаква да бъде завършена до края на 2017.Подкрепи Economic.bg