Експерт: ЕК няма да направи нищо срещу големите „данъчни убежища“

Според Алекс Кобхам от „Данъчна справедливост“ в черен списък ще влязат само малките юрисдикции

Експерт: ЕК няма да направи нищо срещу големите „данъчни убежища“
700 ~ 1 мин. четене
Европейската комисия (ЕК) няма да постави големите „данъчни убежища“ в черния списък, който подготвя. Това е мнението на ръководителят на базираната в Лондон мрежа “Данъчна справедливост” Алекс Кобхам, цитиран от БНР. Според него ще има рестриктивни списъци, но в тях няма да влязат най-големите офшорни зони, а само малки юрисдикции.

Той припомни, че списъците с легални офшорни зони са изготвяни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и от Международния валутен фонд (МВФ). „Те обаче не бяха изготвени на базата на прозрачни критерии. И сега критериите не са перфектни. Ето защо си мисля, че ние отново ще видим черен списък с малки юрисдикции, а големите центрове няма да бъдат засегнати”, коментира Кобхам.

Той твърди, че едни от най-добрите данъчни убежища са в САЩ, но те със сигурност няма да попаднат в списъка.

Кобхам е категоричен, че решението на проблема се крие в изготвянето на ясни и прозрачни критерии на глобално ниво. Той твърди, че условията за избягване или укриване на данъци, които се предоставят от някои държави, могат да се използват за политически натиск върху тях.

„Ясно е, че Турция, както и някои европейски държави, предлага сериозна защита на финансовата тайна и има система, която може да бъде разчетена като данъчно убежище”, коментира Кобхам. Според него Турция има какво повече да направи, за да не бъде данъчно убежище, но политическата ситуация е чувствителна. „Именно това е инструмент, чрез който може да се оказва натиск върху Турция, макар че не е ясно кога може да бъде използван той“, добавя Кобхам.
Подкрепи Economic.bg