Еквадор ще изгони Джулиан Асандж от посолството си в Лондон

Еквадорският президент Ленин Морена е близо до финализирането на сделка с британските власти

Еквадор ще изгони Джулиан Асандж от посолството си в Лондон

Снимка: БТА

2180 ~ 1 мин. четене
Еквадор е близо до сключването на сделка с британските власти, с която ще оттегли предоставеното убежище за Джулиан Асандж и ще изгони основателя на Wikileaks от посолството си в Лондон, написа американският разследващ журналист Глен Грийнуолд.

Еквадорският президент Ленин Морено е пристигнал във Великобритания в края на седмицата за разговори с официални лица, за да финализира сделката, с която протекцията за Асандж ще бъде оттеглена и после той ще бъде предаден на британските власти, съобщи Грийнуолд на своя сайт Intercept.

Асандж не може да бъде арестуван на територията на дипломатическата мисия, където пребивава от 2012 г., след като наруши условията на освобождаването си под гаранция. Прокуратурата в Швеция впоследствие свали част от обвиненията срещу него в сексуални престъпления, но той се страхува, че може да бъде екстрадиран в САЩ за разпит във връзка с дейността на Wikileaks, ако напусне сградата.

Източник, близък до външното министерство на Еквадор, е потвърдил за Intercept информацията за сделката за предаването на Асандж през следващите няколко седмици.
Грийнуолд стана известен с публикуването на разкритията на Едуард Сноудън за Агенцията за национална сигурност на САЩ.
Подкрепи Economic.bg