САЩ водят кампания за подкопаване на подкрепата към Иран

Според представител на Техеран обаче усилията на Вашингтон ще се провалят

САЩ водят кампания за подкопаване на подкрепата към Иран

Сградата на американския Държавен департамент

Снимка: Wikimedia

972 ~ 1 мин. четене
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е започнала офанзива под формата на речи и комуникации онлайн, целяща да предизвика спорове и да окаже натиск върху Иран да сложи край на ядрената си програма и подкрепата си към бунтовнически групи. Това пише агенция Reuters, позовавайки се на запознати с темата американски представители.

Над шестима настоящи и бивши представители на американското правителство са казали, че кампанията е подкрепена от държавния секретар Майк Помпео и от съветника по национална сигурност Джон Болтън. Предвидено е тя да се осъществява в унисон с усилията на Тръмп да окаже икономически натиск върху Иран чрез повторното налагане на санкциите от Вашингтон срещу близкоизточната страна. Въпросната офанзива се е засилили, откакто американският президент оттегли на 8 май САЩ от седемстранното споразумение, възпиращо Иран да разработва ядрени оръжия.

Неназованите американски представители коментират, че кампанията срещу Иран обрисува лидерите на страната в нелицеприятна светлина, като на моменти се използва информация, която е преувеличена или противоречи на други официални изказвания, включително на представители от предишни администрации.

От Белия дом са отказали да коментират темата за въпросната антииранска кампания. От Държавния департамент също са отказали коментар, включително относно ролята на Помпео.

Високопоставен ирански представител е разкритикувал офанзивата, заявявайки, че САЩ напразно опитват да подкопаят правителството в Техеран след Иранската революция от 1979 г. „Техните усилия отново ще се провалят“, казал е иранският представител, пожелал анонимност.
Подкрепи Economic.bg