Германия предупреждава за митата на САЩ преди срещата Юнкер-Тръмп

Министърът на икономиката на страната подчерта ползите от понижаванията на митата и отварянето на пазарите

Германия предупреждава за митата на САЩ преди срещата Юнкер-Тръмп

Снимка: Wikimedia

748 ~ 2 мин. четене
Германски индустриални организации предупредиха, че тарифите, наложени от САЩ срещу ЕС, носят риск да навредят на самата Америка, предава Reuters. Предупреждението идва преди срещата между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и президента на САЩ Доналд Тръмп.

Аргументирайки се със съображения за националната си сигурност, Вашингтон на 1 юни наложи мита върху вносните стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико. Освен това Тръмп заплашва да разшири обхвата на митата и върху автомобилите и автомобилните части от ЕС. Юнкер ще обсъди въпросите на търговията на среща с американския лидер в сряда.

„Митата под прикритието на националната сигурност трябва да бъдат премахнати“, коментира Дитер Кемпф, председател на германската индустриална асоциация BDI. Според него Юнкер трябва да каже на Тръмп, че САЩ сами ще се прострелят в крака с митата срещу европейския автомобилен сектор.

Германската автоиндустрия дава работа на над 118 хил. души в САЩ и 60% от продукцията се изнася към страната. „Европа не трябва да си позволява да я изнудват и трябва да прояви увереност спрямо САЩ“, добавя Кемпф.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер изрази надежда днес, че все още е възможно да се намери решение, което да удовлетвори и Брюксел, и Вашингтон. Той подчерта, че Берлин застава зад идеята за отворени пазари и ниски мита.

Министърът каза още, че вероятността САЩ да наложат митата върху автомобилната продукция от ЕС е много сериозна. За да обори желанието на Вашингтон да предприеме този ход обаче, той каза, че понижаванията на международните мита през последните 40 години и отварянето на пазарите по света са довели до големи облаги за гражданите.
Подкрепи Economic.bg