Лондон: Няма да платим сметката за Brexit без търговско споразумение с ЕС

Британският министър по Brexit заяви, че не може Лондон да си изпълнява ангажиментите, а Брюксел - не

Лондон: Няма да платим сметката за Brexit без търговско споразумение с ЕС

Новият британски министър по въпросите на Brexit Доминик Рааб (отляво) и главният преговарящ на ЕС за излизането на Великобритания от Блока Мишел Барние

Снимка: БТА

1936 ~ 1 мин. четене
Новият британски министър по въпросите на Brexit Доминик Рааб предупреди, че Лондон може и да не плати т.нар. сметка за излизането от ЕС, ако не бъде постигнато търговско споразумение с Брюксел, предадоха световните медии.

Пред британския вестник Sunday Telegraph Рааб посочи, че трябва да има обвързаност между това Великобритания да плати сумата за излизането си от ЕС и възможността за изграждане на нови отношения с Блока. Той се позова на чл. 50 от Лисабонския договор, който урежда процедурата за напускането на блока.

„Чл. 50 изисква, когато преговаряме по споразумението за напускане, да има бъдещо рамково споразумение за новите отношения, които ще имаме с ЕС в бъдеще, така че двете неща са свързани“, подчерта Рааб пред изданието. Той допълни, че не може едната страна да изпълнява своите ангажименти по сделката, а другата - не, или пък да се бави, или да не поема ангажименти.

Рааб замени предишния британски министър по Brexit Дейвид Дейвис, който подаде оставка преди две седмици в знак на протест срещу плановете на премиера Тереза Мей за т.нар. „мек Brexit“ – с оставане на Великобритания в единния пазар на ЕС.

Великобритания и ЕС все още са далеч в постигането на съгласие по условията на ново търговско споразумение. Освен това Консервативната партия на Мей не е единна в позицията си каква политика за Brexit да подкрепя.
Подкрепи Economic.bg