Работниците в България от страни извън ЕС са се увеличили над 2 пъти

Лидери по одобрени кандидатури да работят в България са украинците

Работниците в България от страни извън ЕС са се увеличили над 2 пъти
1676 ~ 1 мин. четене
Повече от два пъти се е увеличил броят на хората, дошли да работят в България от страни, които не са членки на ЕС. Причината са както атрактивните заплати, които им се предлагат, така и облекчените процедури по наемането им от българските работодатели.

Докато през първата половина на 2017 г. в България са дошли по-малко от 3000 сезонни работници от страни, които не са членки на ЕС, то за същия период тази година броят им е 6700, сочат данните от Агенцията по заетостта. Лидери по одобрени кандидатури да работят в България са украинците, следвани от молдовците и киргизстанците.

От Агенцията по заетостта обясняват ръста на сезонни работници от чужбина с това, че няма сериозни изисквания към работодателите. Не трябва да доказват професионалната квалификация на работниците, иска се само трудов договор. Опростени са и процедурите.

Макар собствениците на хотели да коментират, че острият недостиг на кадри не може да се преодолее само с  чуждите работници, според икономисти в бъдеще може да се очаква по българските курорти да работят все повече чужденци.

„Това са държави, в които нивото на заплащане е по-ниско от това, което имаме в България, така че е лесно България да предложи едни сравнително атрактивни условия за тях”, коментира пред bTV Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.
Подкрепи Economic.bg