Емблематичният столичен хотел „Кемпински“ стана 100% български

Управлението на "Хотел Маринела" ще премине към друг бранд

Емблематичният столичен хотел „Кемпински“ стана 100% български
4520 ~ 1 мин. четене

Един от най-големите хотели в София вече е изцяло български. Бившият "Кемпински хотел Маринела", който до скоро работеше на франчайз с веригата "Кемпински", сега 100% е собственост на бизнесмена Ветко Арабаджиев и управлението му минава към друг бранд. Хотелът ще се казва "Маринела" и ще носи името на съпругата му - Маринела Арабаджиева.

Още през декември миналата година бизнесменът купи хотела чрез компанията си "Виктория груп". Изпълнителен директор е съпругата на Ветко Арабаджиев - Маринела Арабаджиева. Това е една от най-големите хотелиерски сделки в България за последните години.

Така приходите на един от най-големите и посещавани хотели в столицата, известен и с името "Японския", ще отиват само в българската икономика, без да се налага заплащане за брандиране на всички пособия и предмети в хотела с чуждата марка.

"Кемпински хотел Зографски" е построен през 1979 г. и е един от най-големите хотели в София с над 440 стаи. Отчетът на дружеството показва, че за миналата година приходите от нощувки са около 7,16 млн. лв. Отчетен е 13% спад в резервациите на стаите.

Вероятно това е една от причините собственикът Ветко Арабаджиев да не иска да задържи голямата марка. Според консултантската фирма Kohl& Partner Hotel & Tourism Consultancy International, хотелът ще бъде реновиран и ще удвои капацитета си.

Подкрепи Economic.bg