\"Язаки\" ще строи трети завод в България

Планираната инвестиция е в размер на 30 млн. евро

\
4136 ~ 1 мин. четене

Японската компания за производство на автомобилни кабелни системи „Язаки“ ще изгради трети завод в България предаде „Капитал Daily”. Tой ще бъде ситуиран централната част на страната, съобщи изпълнителният директор на „Язаки България“ Синан Кар.

Все още не е ясно къде точно ще бъде разположено предприятието. Планираната инвестиция е в размер на 30 млн. евро, като в тази сума влизат както строително-монтажните дейности, така и оборудването. Реализацията ще се осъществи в следващите 2 години.

С третия си завод в България инвеститорът ще стартира нов проект свързан със съвсем нов клиент. „Не става въпрос за Ford или Renalut, с които работим в момента“, казва Синан Кар.

По структура заводът ще е идентичен с изградените вече производствени предприятия на „Язаки“ в България.

До момента компанията е вложила в България 60 млн. евро. Групата навлезе с страната през 2006 г. с първоначални намерения да построи завод в Сливенм, но впоследствие компанията избра Ямбол – където се произвеждат електрически системи на Renault и Ford.

Кадрите, работещи за завода в Ямбол са около 3 700 души. През 2012 г. компанията започва производство и в Сливен, където в момента работят още 1 300 души, заети с производство на кабелни инсталации за Ford Transit.

Подкрепи Economic.bg