EnduroSat инвестира милиони в лаборатория за наносателити в София

Космическата компания е една от най-бързо развиващите се в своята сфера и има потенциала да се превърне в първия български еднорог

EnduroSat инвестира милиони в лаборатория за наносателити в София
3416 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Българската компания EnduroSat ще инвестира почти 4.2 млн. лв. в изграждането на първата по рода си лаборатория за наносателити в София и региона като цяло. Стартъпът е един от най-перспективните високотехнологични играчи не само у нас, но и в сферата на космическата индустрия изобщо. Основан преди шест години, той вече си партнира със SpaceX на Илон Мъск.

Компанията днес получи инвеститорски сертификат клас А по време на церемония в Министерството на икономиката. Служебният министър Кирил Петков изтъкна, че е истински „диамант“ за страната да притежава такава технология, създадена от българи. Изграждането на лабораторията на практика ще затвори целия производствен цикъл на EnduroSat, която сама се занимава със софтуера, хардуера, механиката, асемблирането и верификационните тестове, необходими за изстрелването му в ниска околоземна орбита.

В началото на своя път компанията започва да произвежда и продава сателитен хардуер. Над сто клиенти купуват от нея спътници, за чието извеждане в космоса след това се грижат сами. Визията за развитие обаче е много по-мащабна – да се създаде собствена споделена услуга за изстрелване на чужди полезни товари. Още по-голямата иновация на EnduroSat е софтуерът, който ще оптимизира сателитите, така че те да могат да носят различни товари, без да се налага да се модифицират хардуерно в зависимост от всеки конкретен. Това ще отвори много по-широко поле за различни играчи да използват по-свободно космическото пространство.

EnduroSat изстреля дебютния си собствен сателит през 2018 г. А новината за разрастването ѝ сега идва скоро след като компанията изпрати на борда на ракетата Falcon 9 на SpaceX своя първи по рода си наносателит Spartan. Именно той поставя крайъгълния камък по пътя към осъществяването на идеята за споделена услуга.

С потенциал на еднорог

През годините EnduroSat привлече вниманието както на космическата общност, така и на инвеститорите. От една страна е перспективната сфера на дейност. Откритото пространство стана много по-достъпно, включително заради пробивите на лидери като SpaceX, а наносателитите са сред най-интересните ниши от търговска гледна точка. От друга страна, потенциалът се доказва и от потока на парите. През последните десет години инвестициите в космически операции се равняват на стотици милиарди, а въвлечените в тях компании са около 1300, по данни на Space Capital.

Вниманието на рисковите инвеститори към самата EnduroSat също е показателно. Компанията наскоро приключи пореден кръг на финансиране, в рамките на който набра над 2 млн. евро от Neo Ventures и Freigeist Capital, като с парите ще придвижи девет сателитни мисии като тази със Spartan. Специално от Neo Ventures, това е трета капиталова инжекция за стартъпа, като фондът е вторият най-голям собственик след основателя Райчо Райчев. 

В момента EnduroSat е сред най-бързо развиващите се космически компании в Европа с годишен ръст от 300%. Всичко това дава смелост на мнозина анализатори да прогнозират, че тя може да се окаже първият български еднорог (стартъп с оценка от над 1 млрд. долара).

Подкрепи Economic.bg