Турция оставя границите си отворени, докато ЕС не изпълни исканията ѝ

Възстановяването на процеса по присъединяването към ЕС и преводът на €3 млрд. са само част от тях

Турция оставя границите си отворени, докато ЕС не изпълни исканията ѝ

Снимка: БТА

840 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Турция ще остави границата си отворена за бежанци, опитващи се да стигнат до Европа, докато Европейският съюз не изпълни очакванията на Анкара по споразумението за миграция от 2016 г., заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, информира Reuters.

В реч пред депутатите от неговата Партия на справедливостта и развитието Ердоган заяви, че турският външен министър Мевлют Чавушоглу и Жозеп Борел, върховният представител за външната политика на Съюза, ще излязат с решение за бежанците и други важни за Турция въпроси преди срещата на върха на ЕС на 26 март. 

За тази цел държавният глава ще свика среща на върха в Истанбул на 17 март. На нея ще се коментира проблемът с мигрантите и Турция ще представи исканията си пред германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и вероятно британския премиер Борис Джонсън.

Искания

Според Анкара досега ЕС е предал само около половината от шестте милиарда евро, първоначално обещани за настаняване, храна, образование и грижа за 3.6 милиона бежанци, живеещи в Турция. Ердоган също така иска Съюзът да му окаже подкрепа във войната в Сирия, където турските войски се изправят срещу подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили.

Пред партията си президентът сподели, че по време на преговорите в Брюксел е подчертал и други важни казуси като необходимостта да се актуализира споразумението за миграция от 2016 г., да се поднови митническият съюз между Анкара и Блока, и да се възстанови процесът на присъединяване на Турция към ЕС.

„Лидерите на ЕС приеха, че Турция е изпълнила своите отговорности съгласно споразумението от 18 март 2016 г. и че ЕС е действал бавно“, каза Ердоган и добави, че техническите и политическите екипи сега ще изготвят карта за разпределението на бежанците.

Във вторник Германия заяви, че ще вземе до 100 деца, живеещи в бежански лагери в Гърция. През 2015-16 г. тя прие близо един милион бежанци , но това коства на канцлера Ангела Меркел неодобрението на избирателите с десни убеждения.

Реалност срещу очаквания

От 28 февруари Ердоган се опитва да окаже натиск върху ЕС, като активно тласка повече от 4 милиона бежанци към Европа. Това пряко противоречи на сделката, която Турция и ЕС сключиха през 2016 г. Тогава в замяна на много пари Ердоган обеща да попречи на мигрантите да преминат в Гърция и да приеме обратно всеки, който все пак успее.

Преди по-малко от 2 седмици голяма част от анализаторите смятаха, че турският президент блъфира и инвазия от бежанци към ЕС е малко вероятна. Основната причина за това е, че Реджеп Тайип Ердоган е отправял многократно заплахи, за да накара Европейския съюз да спре със суровите си критики към военната му операция срещу кюрдите от Северна Сирия.

Коментари: 0