ЕС каза на Ердоган да си прибере мигрантите от Гърция

Турският президент отиде в Брюксел, за да си осигури по-голяма подкрепа, но не я получи

Турският президент Реджеп Ердоган (отляво) с председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен
Турският президент Реджеп Ердоган (отляво) с председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен
Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Ердоган днес отиде в Брюксел, за да поиска от ЕС повече подкрепа за войната в Сирия и за справянето с милионите сирийски бежанци в Турция. Вместо да откликнат на исканията му обаче европейските лидери заявиха, че преди това той трябва да спре да насърчава мигрантите да преминават границата с Гърция и дори да ги прибере обратно, пише Reuters.

Ердоган отиде в белгийската столица за преговори с ЕС и НАТО заради увеличеното напрежение каква ще е съдбата на хилядите мигранти, които опитват да влязат в Гърция, откакто миналия месец Анкара заяви, че повече няма да опитва да ги задържа на турска територия.

Според договореното между Турция и ЕС споразумение от 2016 г. югоизточната ни съседка държи на своя територия около 3.6 млн. бежанци от Сирия. В замяна на това тя получава от Брюксел милиарди евро помощи.

Въпреки това споразумение напоследък Анкара е разочарована, че получава съвсем слаба подкрепа от ЕС по отношение на войната в Сирия, където турски военнослужещи се сражават с подкрепяните от Русия сили на сирийското правителство и където понасят тежки загуби.

„Нашите съюзници трябва да покажат своята солидарност към нашата страна без дискриминация и без да поставят политически условия. Много е важно подкрепата, която изискваме, да дойде без повече отлагане“, заяви Ердоган.

Той обаче почти не срещна разбиране от страна на председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, които подкрепят повече Гърция, определяйки я за „щит“ на Европа срещу мигрантите, насърчени от Анкара да напуснат Турция.

Още преди старта на днешните преговори Мишел призова турският държавен глава да уважава споразумението с ЕС. Фон дер Лайен от своя страна заяви, че в момента Брюксел няма ново финансово предложение, с което да съживи споразумението с Турция и да я накара да задържа сирийските бежанци на своя територия.

„Ще възобновим диалога“, заяви председателят на ЕК и добави, че предстоят „значими обсъждания през идните дни и седмици“.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Гърция | Турция | Сирия | Реджеп Ердоган | Шарл Мишел | мигранти | бежанци | Урсула фон дер Лайен

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини