Олимпиадата в Токио може да бъде отложена с 1-2 години

Експерти смятат, че отлагането с година би създало големи логистични проблеми, но е възможно за излъчващите оператори

Олимпиадата в Токио може да бъде отложена с 1-2 години

Снимка: БТА

972 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Отлагане в провеждането на Олимпийските игри в Токио с 1-2 години вероятно би било най-правилното решение, ако събитието не може да се проведе това лято заради епидемията от коронавирус. Това е заявил пред Reuters Харуюки Такахаши, един от близо 30-те членове на Изпълнителния комитет за Олимпиадата в Токио. По неговите думи организаторите току-що са започнали да разработват сценарии за това как вирусът може да засегне най-важното спортно събитие тази година.

По-рано Такахаши заяви пред Wall Street Journal, че бордът не е обсъждал въздействието на вируса, като за последно се е срещнал през декември преди избухването на епидемията.

Организаторите веднага отговориха на коментара му с уверението, че са запознати с възможностите, но нито те, нито Международният олимпийски комитет (МОК) са обмисляли да отложат или анулират Игрите. „Потърсихме разяснения от г-н Такахаши и той заяви, че по невнимание е дал своето лично мнение в отговор на хипотетичен въпрос. Както президентът на МОК (Томас Бах) заяви онзи ден, нито МОК, нито организационният комитет обмислят да отложат или отменят Игрите в Токио и ние пристъпваме към подготовката си за безопасни и сигурни Олимпийски игри с откриване на 24 юли 2020 г., както е по план“, се казва в изявлението им.

Организаторите твърдо настояват през последните седмици, че Олимпиадата няма да бъде отменена или отложена, но спонсорите, които са подписали договори за милиарди долари, стават все по-нервни от това как избухването на коронавируса ще се отрази на събитието.

Такахаши обясни пред Reuters, че финансовите щети от отмяната на Олимпийските игри или провеждането им без зрители биха били прекалено големи, докато забавянето от година би се сблъскало с други големи професионални спортни графици. „Трябва да започнем подготовка за всяка възможност. Ако Олимпиадата не може да се проведе през лятото, закъснение от една или две години би било най-възможно“, допълни Такахаши.

Експертите казват, че отлагането с една година би създало големи логистични проблеми, но е възможно за излъчващите оператори, тъй като се вписва в обикновено отворения им летен график.

Новият вирус зарази над 116 хил. души по целия свят и уби повече от 4 хиляди откакто започна да се разпространява в Китай в края на миналата година. Япония отчете близо 1 300 случая на заразата, включително около 700 на круизен кораб, който беше под карантина близо до Токио миналия месец. Във вторник се наблюдава най-голям брой нови случаи за един ден - 59, според данни на обществения телевизионен оператор NHK.

С всеки нов скок в числата се развихрят спекулациите, че Олимпиадата в Токио, която трябва да започне на 24 юли, може да бъде отменена, забавена или проведена без зрители, каквато бе съдбата на много квалификации, даващи квота за участие на спортното събитие.

Съдбата на Олимпиадата беше тема за обсъждане и в социалните медии през последните няколко дни и бе водеща тема в японския Twitter в сряда, като много потребители коментираха, че отлагането вероятно е неизбежно предвид разпространението на коронавируса в страната.

Коментари: 0