Ердоган: Турция е длъжна да победи „Ислямска държава“

Анкара се закани да унищожи ПКК, организацията на Гюлен и останалите си врагове

Ердоган: Турция е длъжна да победи „Ислямска държава“
3791 ~ 2 мин. четене

Турската държава е длъжна да победи „Ислямска държава” (ИД) в съседна Сирия. Това заяви президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган в телевизионно интервю, съобщиха турските медии. Ердоган подчерта, че така ще бъдат предотвратени атаки на джихадистите и на територията на собствената му страна.

Държавният глава заяви, че страната му е подготвена за всички предизвикателства от враговете си. „Турция вече е по-силна, по-решителна и по-динамична, отколкото преди преврата. Тези, които имат лоши намерения, трябва да знаят, че ще срещнат Турция с армия от 570 хил. души, полицейски сили на 260 хил. души и нация от 79 млн. души“, подчерта той.

В края на август Турция стартира операция „Щитът на Ефрат“, чиято цел е отстраняването на групировката от северните райони на Сирия. Операцията ще продължи до установяването на зона за сигурност около турските граници и заплахата за нейните граждани е напълно отстранена. Само през уикенда при бомбардировки турските ВВС са ликвидирали 20 бойци на ИД.

Очаква се атаките по терористите да се усилят след влизането в сила на примирието между сирийското правителство и умерената опозиция. Тогава срещу ИД и свързания с „Ал Кайда” фронт „Ал Нусра” ще удрят едновременно САЩ, Русия, Турция правителствените сили, кюрдските милиции и някои други опозиционни групировки.

Турският президент заяви, че страната му „е решена да сложи край на чумата ПКК“, а същата съдбата е отредена и на организацията на опозиционния духовник Фетхуллах Гюлен.

Премиерът Бинали Йълдъръм подчерта, че предателите не могат да попречат на единството на Турция. „Всички мръсни заговори срещу турското единство са напразни. Никакви терористични групи не са в състояние да поставят Турция на колене“, категоричен бе Йълдъръм.

Миналата седмица образователното министерство освободи 11 хил. учители, заподозрени във връзки с ПКК. По думите на премиера уволненията ще продължат и в министерството на вътрешните работи, както и в структурите на местната власт. „Как ще стане това се посочва ясно в постановленията“, заяви Йълдъръм.

Подкрепи Economic.bg