ЕС обмисля идеята за поемане на общ дълг

Икономиката може да бъде подкрепена с \"коронаоблигации\"

ЕС обмисля идеята за поемане на общ дълг

Снимка: БТА

2882 ~ 2 мин. четене

Европейската комисия е готова да разгледа възможността да подкрепи издаването на общ дълг в еврозоната, за да помогне на блока да омекоти огромното икономическо въздействие от избухването на коронавируса, заяви нейният президентът Урсула фон дер Лайен в петък, предават Euractiv и Reuters.

Разглеждаме всички инструменти и всичко, което би помогнало, ще бъде използвано“, обяви Урсула фон дер Лейен пред германското радио Deutschlandfunk. „Това се отнася и за т. нар. „коронаоблигации“ - ако помагат и ако са правилно структурирани, те ще бъдат използвани“.

Коментарите на президента на EK предполагат, че вече се изгражда консенсус за такава стъпка, въпреки че консерваторите на канцлера Ангела Меркел в Германия отдавна се съпротивляват на идеята за обединение на дългове със силно задлъжнели членове на Европейския съюз.

Премиерът на Италия, която загуби повече животи в пандемията от която и да било друга страна, Джузепе Конте, призова за специални „коронавирусни облигации“, или европейски гаранционен фонд, за да помогне на държавите от ЕС да финансират здравни разходи и програми за икономическо спасяване.

Германия, най-голямата икономика на блока, се противопостави на емисията на общ дълг в еврозоната в разгара на финансовата криза през 2008 г., която изведе споделената евро валута до ръба на колапс. Попитана за предложението на Конте по-рано тази седмица, Меркел каза, че се обсъждат мерки за подкрепа, но не са постигнати заключения.

„Разхлабваме правилата за дълга, така че държавите да имат всяка възможност да използват финансови ресурси. Обсъждаме всичко - всичко, което помага в тази криза, ще бъде използвано, защото ще подкрепим икономиката си без „ако“ или „но“, заяви Фон дер Лайен.

Комисарят по икономиката на ЕС Паоло Джентилони заяви пред RAI Radio 1 в петък, че Европейският механизъм за стабилност (ESM) - спасителният фонд на еврозоната, ще бъде в най-добрата позиция за издаване на коронаоблигации, необходими за финансиране на спешни мерки. Той допълни, че все още няма решение, но "дискусиите трябва да продължат."

Идеята за „коронаоблигации“, издавани от ESM, има и подкрепата на някои представители на Европейската централна банка, каза източник пред Reuters в четвъртък.

Коментари: 0