Кризата с коронавируса ще пренареди българския пазар

Управляващият директор на винарска изба „Катаржина Естейт“ Цветелина Николова за трудностите пред бизнеса по време на криза, как трябва да помогне държавата и защо е важно да изберем българското

Кризата с коронавируса ще пренареди българския пазар
11575 ~ 4 мин. четене
Автор: Цветан Петров
Извънредното положение в България, въведено заради кризата с коронавируса, се отразява значително на местната икономика. Управляващият директор на винарска изба „Катаржина Естейт“ Цветелина Николова обаче е оптимист какво предстои след края на този необичаен период. Пред Economic.bg тя обясни, че от разпространението на коронавируса могат да се извлекат и някои поуки.

„Опитваме се да направим така, че да хванем какви процеси по пренареждане на пазара протичат в момента. В нашия сектор и конкретно в нашата компания аз специално следя ежеминутно всяка една доставка – откъде идва, от кои подизпълнители се зарежда, какви са мерките, които трябва да се вземат при доставката. Разбира се, в момента обръщаме повече внимание на клиентите ни, които продължават да работят, за сметка на други“, обясни Николова.

Пазарът ще се пренареди 

Според нея предстои голямо пренареждане на пазара като цяло и добрите компании в България трябва да хванат тенденциите, за да успеят да се справят в новата икономическа ситуация след края на извънредното положение. Особено внимание трябва да проявяват фирмите като „Катаржина“, които произвеждат определен продукт и които не трябва да спират работа въпреки пониженото търсене и потребление на стоки.

„Затрудняваме се в момента да плащаме заплати, затрудняваме се и с ДДС-то и всички други ежемесечни разходи, но вярвам в доброто, вярвам, че всичко случващо се ще доведе до едно пречистване на пазара. Ще бъдат отсети коректните, силните компании, ще се пренаредят така нещата, че след това ще излезем още по-силни. Вярвам, че след извънредното положение ще има дори по-високо търсене на стоки“, обясни управляващият директор на винопроизводителя.

Да заложим на българското 

Николова обаче отбеляза, че за бъдещия успех на българските компании след края на извънредното положение трябва да помислят и управляващите. Според нея трябва да се вземе решение, след като приключи извънредното положение, за няколко месеца напред да се ограничи вносът на чуждестранни стоки. Така ще бъде даден шанс на родния бизнес отново да си стъпи на краката, без веднага да бъде конкуриран от чуждестранните вносители.

„Според мен това е най-правилното решение, защото по това, което виждаме в света (от днес например и в американския щат Калифорния е обявено извънредно положение), се вижда, че границите по света няма да се отворят веднага. А дори и да бъдат отворени, но в България контролираме положението, смятам, че това би било много добре за местната икономика“, каза още тя.

Според нея държавата би могла да помогне на бизнеса и чрез отсрочка при осигурителните вноски за служителите. При ДДС-то пък може да се прояви повече либералност при плановете за неговото разсрочено плащане. Николова призова управляващите да предоставят повече яснота как компаниите в страната ще могат да кандидатстват по обявената програма от националния бюджет да се поемат 60% от заплатите на служителите в затворените заради извънредното положение компании.

„Виждам, че нашите колеги и в Полша, и във Франция, и в Германия, имат вече конкретен и ясен план, по който държавата трябва да работи за подпомагане на местния бизнес. Разбира се, от друга гледна точка, гледам да не разчитам изцяло на това, стремя се да се справям със ситуацията, да се адаптирам към протичащите промени“, коментира Николова.

Трудности пред бизнеса 

Конкретно как протича в момента дейността в „Катаржина Естейт“ тя разказа, че определено се сблъскват със затруднения – дистрибуторите на компанията са предупредили, че ще забавят плащанията, тъй като ресторантите спряха работа и не им плащат. Именно затова паричните потоци през последните 2-3 седмици са изключително слаби и това ще се отрази на оборота на компанията.

В момента от продукцията на производителя има голямо търсене на водка, тъй като тя е в ниския ценови клас, докато голямо понижение в потреблението се наблюдава при високия клас вино. При ниския продажбите все още вървят.

„В началото на седмицата търсенето на вино бе много слабо, явно хората все още не се бяха пренастроили към това да купуват вина, но след сряда нещата започнаха да се раздвижват и от някои места имаме редовни заявки, от други засега е по-слабо търсенето, но в никакъв случай потреблението не е на нула. Със сигурност обаче ситуацията се отразява страшно много на паричните потоци и през следващите 2-3 седмици ще ни бъде трудно“, обясни Николова и добави, че съветът ѝ към другите компании в сектора на производството и търговията е да опитат да предоговорят с банките месечните вноски по кредитите си.

Управляващият директор на „Катаржина“ не изключи възможността служителите на компанията от другата седмица да излязат в отпуск, но това зависи от разпространението на коронавируса в България и съответно дали ще бъдат наложени по-строги мерки за превенция от заразяване.

Тя подчерта, че каквото и да се случи занапред, българските компании трябва да се адаптират бързо към промените и новата ситуация, която се очертава. Освен това тя се надява броят на заразените с Covid-19 да спре да расте, за да бъде отменено извънредното положение, а когато това се случи, границите да бъдат затворени за известно време. Това би имало позитивен ефект, както за икономиката, така и за здравето на хората, защото е ясно, че заразата се пренесе в България от чужбина.
Коментари: 0