ЕС с ново обвинение към BMW, Daimler и Volkswagen

Европейската комисия откри картелна схема между германските автопроизводители

ЕС с ново обвинение към BMW, Daimler и Volkswagen

Снимка: БТА

3437 ~ 1 мин. четене

Европейските антитръстови регулатори обвиниха BMW, Daimler и Volkswagen, че между 2006 г. и 2014 г. са имали картелни договорки да възпрепятстват конкуренцията при технологиите за пречистване на емисиите, пише Reuters.

Европейската комисия обяви, че почти две години след обиските в централите на компаниите, е изпратила обвиненията на въпросните компании.

„BMW, Daimler и VW, в нарушение на европейските правила за конкурентоспособност, са участвали в картелна схема за ограничаване на разработката и въвеждането на технологии за пречистване на емисиите от дизеловите и бензиновите леки автомобили, продадени в Европейската икономическа зона“, гласи част от изявлението на ЕК.

Обвинението към германските автопроизводители идва след разследване на ЕК за договорка за ограничаване разработките на технологии, позволяващи да се намали замърсяването от произвежданите от тях автомобили. През септември миналата година Комисията започна официална проверка дали автопроизводителите са се договорили да не се конкурират помежду си в разработването такива технологии.

Volkswagen, BMW и Daimler тогава заявиха, че си сътрудничат с властите. Разследването включваше и марките Audi и Porsche на групата Volkswagen. Комисията заяви, че фирмите са провеждали срещи, в които обсъждали разработването и внедряването на технологии за ограничаване на вредните емисии от автомобилите.

Коментари: 0