ЕС ще обяви нова политика за миграцията до часове

Държавите, които не спазват новите мерките, ще понесат съдебна отговорност и големи глоби

ЕС ще обяви нова политика за миграцията до часове

Мигранти от лагера в гр. Мория, Гърция бягат от разразилия се пожар - септември 2020 г.

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Европейският съюз ще обяви по-късно днес нови задължителни мерки за управление на миграционните потоци - един от спорните въпроси, който е причина за разделение в блока от няколко години насам, пише BBC.

Новите предложения, подкрепени от Германия, ще предоставят финансиране за държавите членки в замяна на приемането на бежанци. Пакетът от мерки ще се съсредоточи и върху въвеждането на механизми, чрез които държавите от блока ще могат да споделят приемането на пристигащите мигранти на европейските брегове. Напълно вероятно е новите предложения да срещнат опозиция от някои държави членки.

Още по време на притока на мигранти и бежанци през 2015 г., главно през Италия и Гърция, 27-те държави не успяха да постигнат консенсус по въпроса за приемането на бежанците. Италия и Гърция обвиниха по-богатите северни страни, че не са успели да направят достатъчно, като редица държави от Централна и Източна Европа открито се съпротивляваха на идеята да приемат задължителна квота от мигранти.

Какво съдържа планът?

Така нареченият „Задължителен механизъм за солидарност“ ще задължи всяка държава членка да приеме определен брой бежанци в замяна на 10 000 евро за възрастен и 12 000 евро за непридружено дете. Държавите от ЕС, които не спазват мерките, могат да бъдат изправени пред съдебни действия и големи глоби.

Новият пакет, подкрепен най-силно от Германия и канцлера Ангела Меркел, беше предложен, след като пожари на гръцкия остров Лесбос оставиха над 12 000 мигранти и бежанци без подслон. По-рано този месец Германия заяви, че десет европейски държави са се съгласили да приемат  400 непридружени непълнолетни, избягали от пожара в лагера "Мория". По-голямата част от тях ще бъдат приети от Германия и Франция.

Мерките, които ще бъдат обявени по-късно днес, се очаква да очертаят юридическа рамка за споделяне на мигрантските и бежански потоци в ЕС. Въпреки че едно от предложенията се фокусира върху по-бързото обработване на документите на новопристигналите, сегашното правило, обвързващо убежището с първа държава на пристигане, като например Гърция, е малко вероятно да се промени.

Предвижда се и по-бързото връщане на мигранти, чиито молби за убежище са отхвърлени със съдействието на трети страни извън ЕС, които също са засегнати от миграцията. Анита Бей Бундегаард от благотворителната организация „Спаси децата“ заяви, че плановете, обръщащи специално внимание към децата, са добра стъпка напред, но от организация се опасяват, че новите мерки „рискуват да повторят същия недостатъчен подход“, довел до пожара в "Мория" и по-ранни инциденти.

Коментари: 0