Шест страни сформират Средиземноморска газова организация

Органът ще бъде със седалище в Кайро и ще се фокусира върху укрепването на регионалното сътрудничество

Шест страни сформират Средиземноморска газова организация

Снимка: Unsplash

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Гърция, Италия, Египет, Израел, Кипър и Йордания ще сформират постоянна организация за насърчаване на сътрудничеството по отношение на природния газ в Източното Средиземноморие. Турция не е включена, тъй като търси гориво в оспорвани води, което поражда напрежение, пише Bloomberg

Министрите на енергетиката от групата подписаха харта за създаване на Източносредиземноморска газова организация, съобщи във вторник Министерството на петрола и минералните ресурси на Египет. Органът ще бъде със седалище в Кайро и ще се фокусира върху укрепването на регионалното сътрудничество.

Други страни от Източното Средиземноморие също могат да се присъединят, се казва в изявлението, без да се посочват подробности. Представители на Министерството на енергетиката на САЩ и Европейския съюз подписаха споразумението като наблюдатели.

Днес е исторически момент“, сподели петролният министър на Египет Тарек ел Мола. „Скоро след като организацията започне да работи, ще има важни проекти, които ще дават добавена стойност на всички страни в обединението“, добави Мола.  

Членовете на Източносредиземноморската газова организация се срещнаха няколко пъти миналата година в Кайро, където се договориха да работят заедно за експлоатация на залежите от газ. Те изграждат енергийни връзки през последните години. Преди две години Израел договори сделка за износ на газ за Египет на стойност 15 млрд. долара.

Коментари: 0