ЕС ще разследва Apple заради оплакване на Spotify

Компанията, оглавявана от Тим Кук, търпи обвинения, че злоупотребява с влиянието си

ЕС ще разследва Apple заради оплакване на Spotify

Снимка: Unsplash

712 ~ 2 мин. четене

ЕС се подготвя да започне официално антимонополно разследване срещу Apple по повод оплакването, внесено от Spotify, пише Financial Times. Според Spotify Apple използва своя магазин за приложения App Store, за да потиска иновациите и да ограничава избора на потребителите, тласкайки ги към собствената си услуга за стримийнг на музика Apple Music.

След подадената през март жалба регулаторите в Брюксел са се допитали до потребители, до конкуренти на Apple и до други страни преди да решат да започнат официално разследване. То трябва да започне до няколко седмици.

Главният изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек е особено недоволен от т.нар. „данък Apple“ – компанията, оглавявана от Тим Кук, получава 30% от таксата за всеки един платен абонамент за Spotify, сключен през App Store. Тези 30% се събират в продължение на година, след като за следващите години се понижават на 15%.

„Ако плащаме тази такса, това би ни принудило изкуствено да повишим цената на нашия Premium пакет и така тя да стане доста по-висока от таксата за Apple Music“, обясни Ек още през март под формата на публикация в блога на Spotify. Той добави, че ако компанията му откаже да плаща на Apple, това води до „серия от технически и влошаващи преживяването ограничения“.

Spotify подчертава, че Apple нечестно „облага“ с такса музикалните абонаменти на конкурентите си, докато такива налози няма за приложения като Uber и Deliveroo, тъй като компанията, основана от Стив Джобс и Стив Возняк засега няма интереси в областта на споделеното пътуване и доставките.

Не на последно място услугата за стрийминг на музика обвинява Apple, че ѝ забранява да добави интеграция със Siri, HomePod и Apple Watch – нещо, което Apple Music има.

Коментари: 0