ЕС ще се състезава с Илон Мъск в космоса

Блокът обяви старт на своя програма

ЕС ще се състезава с Илон Мъск в космоса

Еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Европейският съюз обяви няколко програми, насочени към развитие на безпилотните технологии, космическата комуникация и управлението на сигурността. Целта на блока е да изгради сателитна инфраструктура в ниска околоземна орбита, което би го превърнало в конкурент на мрежата Starlink на Илон Мъск.

Програмите ще имат за цел да осигурят надеждна, сигурна и рентабилна свързаност за правителствени и търговски комуникации чрез високоскоростен широколентов достъп до интернет в цяла Европа. Едно от предизвикателствата е свързано с управлението на космическото пространство, така че да се избегнат сблъсъци на сателити.

Идеята е да подадем ръка на иновациите. Имаме много потенциал за конкурентоспособност в космическото пространство и проектите на наши стартъпи го доказват“, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Безпилотните самолети пък ще засилят конкурентоспособността на ЕС в тази ключова област със силно отбранително измерение. Засега Европейската комисията извършва проучване за осъществимост на програмите, за да уточни обхвата на проекта и свързаните с него разходи.

Коментари: 0