Борисов обеща тунел „Железница“ да е прокопан през март

По проект тази пролет тунелът трябва да бъде прокопан, а едва 2022 г. готов за преминаване

Борисов обеща тунел „Железница“ да е прокопан през март

Снимка: Facebook/Бойко Борисов

През месец март ще може да се премине през тунел „Железница“, обеща министър-председателят Бойко Борисов, който инспектира строителството на най-дългия тунел в страната. По време на обиколката присъстваше и председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Тунел Железница

„Март месец ще може да преминем от единия до другия край на тунелите“, добави Борисов и допълни, че "още 50-60 метра и тунелите ще бъдат завършени". През март ще е готов и един от мостовете в едната страна. „Идеята е, стане ли готово, в едната посока да се пътува, което ще облекчи трафика в района“, заяви Борисов.

„Ваксинирайте и лекувайте, за да върнем хората към нормалния живот“, заръча Борисов на ген. Мутафчийски. По време на пандемията България, за разлика от много други държави, не си е спряла строителството, изтъкна премиерът Борисов.

Обещанието за готовността на тунел „Железница“ идва от министър-председателя Бойко Борисов само две седмици, след като министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в интервю за Nova обяви, че тунелът ще бъде пробит до април.

Всъщност, още при започването на строителството беше даден срок през пролетта на 2021 г. съоръжението да бъде прокопано, но но беше казано, че едва в началото на 2022 г. тунелът ще е напълно готов за преминаване.

Tyнeл „Жeлeзницa“ ce изгpaждa пo нoв aвcтpийcĸи мeтoд, ĸaтo ce пpoĸoпaвaт oĸoлo мeтъp и пoлoвинa - двa във вcяĸa тpъбa и пocoĸa нa дeнoнoщиe, a вeднaгa cлeд тoвa ce пpaви пъpвичнaтa oблицoвĸa нa cъopъжeниeтo c ĸpeпeжни eлeмeнти, пpъcĸaн бeтoн и aнĸepи. Cтpoитeлнитe дeйнocти зaпoчнaxa пpeз oĸтoмвpи 2019 г.

Πpoeĸтът ce cъфинaнcиpa oт Koxeзиoнния фoнд нa Eвpoпeйcĸия cъюз и нaциoнaлния бюджeт чpeз OΠ „Tpaнcпopт и тpaнcпopтнa инфpacтpyĸтypa“ 2014-2020 г. Изпълнитeл e Oбeдинeниe ДЗЗД „AM Cтpyмa тyнeл 2018“, в ĸoeтo yчacтвaт: „Джи Πи Гpyп“ AД, „Глoбaл Kънeĸшън“ OOД и „Bиa Πлaн“ EOOД. Cтoйнocттa нa дoгoвopa e 185 млн. лв. бeз ДДC.

Коментари: 0