ЕЦБ не вижда спешна нужда от нови стимули

Управителният съвет на банката засега предпочита да изчака до септември за повече данни за икономиката

ЕЦБ не вижда спешна нужда от нови стимули

Снимка: Wikimedia

Членовете на Европейската централна банка засега не виждат спешна нужда да предоставят нови финансови стимули на срещата си този месец. Вместо това те предпочитат да изчакат повече данни за развитието на европейската икономика. Това са казали двама източника от ЕЦБ за Bloomberg.

Въпреки че членовете на Управителния съвет на банката са съгласни, че на 25 юли могат да предоставят нови стимули, ако икономическата прогноза се влоши, засега те клонят насърчителните мерки да бъдат оставени за срещата им през септември. Тогава те ще разполагат с по-актуални данни, с които да подкрепят решението си. Този месец се очаква Съветът да промени формулировката си за политиката занапред, за да сигнализира задаването на още по-високи стимули.

Източниците на Bloomberg са поискали анонимност, тъй като те са предоставили информацията на медията неофициално, а говорител от ЕЦБ е отказал да коментира темата. Новините обаче доведоха до 0.30% повишение на курса на еврото спрямо долара, като към 14 ч. българско време скокът се бе ограничил до 0.10%.
Коментари: 0