ЕЦБ предложи стимули от €50 млрд. месечно

Еврото поскъпна, а европейските индекси отстъпиха, след като мнозинството инвеститори залагаха на еднократно мащабно изкупуване на активи

ЕЦБ предложи стимули от €50 млрд. месечно
Автор: Стилиян Гребеничарски

Управителният съвет на Европейската централна банка е предложил количествените улеснения да са под формата на месечни траншове от по 50 млрд. евро до края на 2016 г., пише Bloomberg позовавайки се на две официални лица от институцията.

Ръководството на централната банка се събира утре, за да определи бъдещата си монетарна политика. Слабият икономически растеж в еврозоната и предварителните данни за дефлация във валутния съюз през декември на практика принуждават централните банкери да предприемат по-съществена намеса.

93% от анкетираните наскоро, от информационната агенция анализатори, очакват начало на изкупуването на активи. Прогнозите им бяха за размер на програмата от около 550 млрд. евро. Любопитното е, че над половината от икономистите смятаха, че това ще се случи наведнъж, а едва 15% - на месечни траншове.

На този фон ако информацията бъде потвърдена утре, то това може да се приеме като изненада от една страна, а от друга като частична отстъпка пред Германия. Управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман е сочен като най-голям противник на мащабна пазарна намеса от ЕЦБ.

Европейските акции реагираха негативно на информацията. Индексът Stoxx Europe 600 се понижи с 0,5% до 354,22 пункта около 15ч. местно време в Лондон. Индексът добави 4,8% само за последните четири дни, след като инвеститорите заложиха на решителна намеса от страна на Марио Драги и компания.

Swiss Market Index загуби 3%, което е и най-силен спад от 18 основни национални измерители за съответните пазари. На прага на изборите в Гърция, местният ASE индекс губи позиции за втори пореден ден, отстъпвайки с 2,4% днес. Очаква се основният пакет стимули да е насочен към правителствени облигации, което ще е също един от важните елементи във фокуса на утрешната среща. Изкупуване накуп би било положителна новина за южната ни съседка, където разходите по държавния дълг представляват сериозно предизвикателство пред публичните финанси.  

Около 16:30 във Франкфурт, DAX се понижи с около 0,5% до 10 205 пункта, а френският CAC 40 – с 0,2% до 4436.     

„Инвеститорите преоценяват очакванията си преди утрешната среща. Наблюдаваме значителен обрат на пазара, а налице са някои рискове, които могат да окажат допълнителен натиск върху него”, коментира Ралф Цимерман от Bankhaus Lampe, Германия.  

След новината еврото поскъпна рязко с над 1,1% спрямо щатската валута, но по-късно укроти ръста си до 0,58% и 1,1617 долара за евро.


Коментари: 0