Българските фирми да внимават при сделки с Турция, Русия и Румъния

Euler Hermes предупреждава за трудности в глобалната търговия през 2020 г., което ще удари растежа у нас

Българските фирми да внимават при сделки с Турция, Русия и Румъния

Снимка: Pixabay

1584 ~ 3 мин. четене
След като големи международни институции като МВФ, Световната банка и Европейската комисия вече прогнозираха забавяне на българския растеж през 2020 г., това днес направи и световният лидер в застраховането на търговски кредити - Euler Hermеs. Според компанията през 2019 г. реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ще достигне 3.5%, но през следващата година ще падне до 2.5%.

След анализ на резултатите от първото полугодие международните експерти подобриха прогнозата си за 2019 г. с 0.5 пункта, но остават с известни резерви. “Ръстът на БВП за периода е 4.2%, но ако се разгледат двете последователни тримесечия, се вижда спад на темповете – от 4.5% на 3.8% и това е тенденция, която много вероятно ще продължи, прогнозира Манфред Щамер, главен анализатор „Икономически проучвания и оценка на риска“ на Euler Hermes.

Реалният двигател на икономиката в този период е вътрешното потребление, което беше моментно стимулирано с ръст на заплатите и намаляване на безработицата. „Но в същото време износът ще отслабва с намаляването на търсенето в Еврозоната и на глобално ниво, което ще има своето отражение“, добави Щамер.

Макар че на пръв поглед данните за второто тримесечие индикират значителен принос на нетния износ към развитието на икономиката, според експертите това е само моментна снимка, която всъщност показва, че вносът намалява значително по-бързо от експорта. Те обръщат внимание и на нарастването на излишъка по текущата сметка, което за август се оценява на 7% от БВП при 5.4% за 2018 г. Негативна тенденция, върху която се фокусира анализът, е осезателното забавяне на темпа на ръст на индустриалното производство – от 3.5% в първото тримесечие на -0.1% за второто и очаквани -1.7% за периода юли-август.

Анализаторите на Euler Hermes актуализират и прогнозата си за несъстоятелностите в България за 2019 г. Според наличните данни, които компанията генерира по своя методика, от януари до август 2019 г. те са се увеличили с 10% спрямо същия период на миналата година. Според експертите това ще е и ръстът на годишна база за 2019 г., а в последствие и за 2020 г.

„Според официалната категоризация на Euler Hermes с прогноза за 10% ръст за 2019 г. България формално попада в „червената“ група на държавите с най-съществено увеличение на фалитите. Там са също Словакия, Китай, Чили, Дания и Турция. За пореден път обаче обръщаме внимание на специфичната ситуация у нас – в България има множество административни усложнения и тежка процедура за обявяването на несъстоятелност. Затова трябва да имаме предвид, че този ръст не е водещ индикатор за увеличаване на бизнес риска и по наши очаквания ще засегне традиционно за България малки и средни предприятия, а не знаково големи организации.”, обяснява Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България. Тя уточнява, че далеч по-важен индикатор са флуктуациите в междуфирмената задлъжнялост.

Въпреки че ръстът на несъстоятелностите не е знаков, според експертите обаче има други тревожни тенденции за бизнеса у нас. Според последните анализи на глобално ниво икономиката забавя темповете си и се очаква това да продължи и през следващата година. Международната търговия също „замръзва“ с повишаване на напрежението между САЩ и Китай. Всичко това няма как да не се отрази и на бизнеса в България със забавяне на ръста на икономиката и у нас и повишаване на рисковите фактори.

„Предупреждението, което отправяме през последната година за повишено внимание при сделки със съседните Турция и Румъния, остава валидно. Също така бихме препоръчали предпазливост при сделки с Русия, защото прогнозата за забавяне на ръста на икономиката там е особено валидна“, обобщава Попова.

При традиционните експортни партньори на България – страните от ЕС, също се очаква забавяне. „Обръщаме внимание и на натрупването на сериозно количество стокови наличности при западноевропейските компании, което може да има директно отражение върху търговските отношения с българските партньори, пропадане на сделки и трудност при разплащанията“, добавя Попова.

По отношение на индустриите от Euler Hermes предвиждат най-сериозно напрежение в Европа в секторите Търговия на дребно, Метали, Строителство и Автомобилостроене.

„Това има отношение към българската икономика и производство, затова е добре да следим с повишено внимание. Бихме добавили и още два сектора, които ще наблюдаваме отблизо – „Транспорт“ заради предстоящите промени в нормативната уредба и т. нар. пакет „Мобилност“ и „Туризъм“ заради фалита на „Томас Кук“, обяснява Камелия Попова. Тя припомня, че именно заради това застраховането на търговския кредитен риск е особено смислено за фирмите, които имат отношения с партньори в тези държави или оперират в тези сектори.

Подкрепи Economic.bg