Еврозоната се договори за евтините кредити за пострадалите държави

Италия също ще може да се възползва от парите в Европейския стабилизационен механизъм въпреки огромната си задлъжнялост

Еврозоната се договори за евтините кредити за пострадалите държави
720 ~ 1 мин. четене

Държавите, използващи еврото, ще имат достъп до евтин заемен ресурс с дълъг период на погасяване. За това се договориха финансовите министри от еврозоната (Еврогрупата), които съгласуваха детайлите за това как ще се отпускат евтини кредити на най-тежко засегнатите от коронавируса държави. След онлайн заседанието си днес те публикуваха насоките за финансирането, което ще идва от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) – постоянно действащият фонд за финансово стабилизиране на страните от еврозоната, създаден през 2012 г.

Условията на работа на инструмента Pandemic Crisis Support предвиждат всички държави от валутния съюз да могат да ползват десетгодишни заеми, на стойност до 2% от брутния им вътрешен продукт (БВП) през 2019 г.

Кредитите от Фонда, в който трябва да има 420 млрд. евро, би трябвало да са достъпни от 1 юни и да могат да се използват до края на 2022 г., изключително за здравни нужди. Това включва покриването на разходи, свързани с лечението и превенцията.

В приетия документ се казва, че след като решението премине през националните процедури в съответните държави от еврозоната, управителният съвет на ЕСМ се очаква да потвърди решението преди 1 юни.

Големият въпрос за използването на евтините, дългосрочни кредити бе дали ще може да ги използва и Италия, чиято задлъжнялост и степен на засегнатост от COVID-19 усложняват ситуацията. В крайна сметка документът изключва варианта Италия да не може да получи помощ, тъй като в него пише: „Съгласяваме се с мнението на институциите, че всички членове на ЕСМ отговарят на изискванията, за да получат подкрепа.“

Коментари: 0