ГЕРБ иска да отложи поскъпването на тока с два месеца

Председателят на енергийната комисия предлага регулаторният период да се измести, за да има време за дискусии „на живо“

ГЕРБ иска да отложи поскъпването на тока с два месеца

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

2546 ~ 1 мин. четене

Регулаторният период за определянето на новите цени на тока, които почти винаги са в посока нагоре, да бъде удължен с два месеца. Това предлагат депутатите от ГЕРБ – Валентин Николов, председател на енергийната комисия, и Димитър Петров. Те вкарват своето предложение с промените в Закона за здравето, чрез който се променят много други закони и има за цел да отмени Закона за извънредното положение, поне като наименование.

Вносителите предлагат цените да се определят от 1 септември, а не както  в момента – веднъж годишно на 1 юли.

Мотиви в предложението липсват, но пред „24 часа“ Николов е коментирал, че предложението му има за цел да даде възможност за публични дискусии по цените, „които онлайн е трудно да се състоят“. Другият е да се даде възможност на регулатора да калкулира в цените на парно и ток променящите се цени на газа за по-дълъг период.

Припомняме, че преди седмица енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че коронавирусът ще отложи процеса по либерализация на електроенергийния пазар. България имаше ангажимент да либерализира напълно пазара на ток, а правителството искаше да направи една от стъпките именно на 1 юли 2020 г. „Знаете и за нашето намерение това да се случи от 1 юли 2020 г., но кризата с Covid-19 изненада всички нас и промени коренно цялата ситуация. Към настоящия момент може би ще се наложи този процес да бъде отложен за известно време, докато се стабилизира и ситуацията, и докато можем да пристъпим към тези конкретни стъпки и действия", каза Петкова.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg