Московиси иска Еврозоната да има отделен парламент и бюджет

Пиер Московиси смята, че така ще се намали разделението вътре във валутния съюз и ще го спаси

Московиси иска Еврозоната да има отделен парламент и бюджет
736 ~ 2 мин. четене
Еврозоната трябва да има собствен парламент, отделен бюджет и финансов министър. Това става ясно от думите на еврокомисаря по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси, изказани по време на интервю за полската телевизия Rzeczpospolita. Според него по този начин ще се намали неравенството между държавите във валутния съюз.

„По-дълбоката интеграция на Еврозоната е абсолютно необходима, за да се ограничат различията при икономиките, които съставляват валутния съюз", казва Московиси. "Ако продължаваме да имаме север, който е добре и юг, който е в затруднение, в някакъв момент това ще доведе до отхвърляне на европейския проект", добавя той.

Според него Еврозоната трябва да има и собствен бюджет, отделен от този на Европейския съюз. А това пък ще наложи създаването на фигурата финансов министър на Еврозоната.

„Европейската комисия възнамерява да представи анализ на бъдещата интеграция в Еврозоната тази сряда преди консултациите с членове на блока“, каза Московиси.

Реформите, за които говори Московиси, изискват одобрението на всички държави членки на ЕС и промяна на Лисабонския договор. А това ще бъде прието трудно от новоприетите държави.

Полша е една от тези държави. Варшава смята, че това предопределя развитие на много скорости в ЕС и тя би изостанала.

Московиси обаче смята, че няма причина за безпокойство. Той настоява, че идеята му не предполага създаване на „Европа на две скорости“ и Полша няма да бъде държава членка от втора класа.

"Убеден съм, че можем да продължим да се интегрираме сред 27-те членове, като същевременно позволяваме на тези, които искат да продължат напред - както е в случая с Еврозоната - да могат да реализират своите планове", добави комисарят.
Подкрепи Economic.bg