Евролидерите подкрепиха по-строгия контрол върху износа на ваксини

Ограниченията ще могат да се задействат, ако фармацевтичните компании не изпълняват договорите си с ЕС

Евролидерите подкрепиха по-строгия контрол върху износа на ваксини

Снимка: МС

504 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Лидерите на Европейския съюз подкрепиха плана за ограничаване на износа на ваксини, след като стана ясно, че Блокът е изнесъл повече дози от препаратите против COVID-10, отколкото е раздал между страните членки. Докато програмата за ваксини на Блока продължава да засилва натиска върху правителствата, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обосновава нов механизъм за осигуряване на доставки на ваксини.

Ваксини срещу коронавирус

Тактиката със силна ръка обаче рискува да предприеме ответни мерки, които биха могли да застрашат доставките на съставки и оборудване за ваксиналните растения в Европа, а и да възпрепятстват глобалните усилия за ограничаване на коронавируса.

Имаше широко усещане за съгласие за използването на тази забрана, ако се наложи“, каза холандският премиер Марк Рюте пред репортери след онлайн срещата на върха. „Глобалните вериги за доставки и производство трябва да останат непокътнати“.

Фон дер Лайен се опита да прехвърли вината обратно към производителите, като изтъкна по-конкретно AstraZeneca, тъй като тя не успя да достави десетки милиони дози, обещани за първото тримесечие. Председателят на комисията каза, че компанията трябва да изпълни ангажиментите си към ЕС, преди да има право да изнася дози за клиенти другаде.

Можехме да бъдем много по-бързи, ако всички фармацевтични компании бяха изпълнили договорите си“, каза тя пред репортери след срещата. „AstraZeneca се ангажира с по-малък брой дози, отколкото е договорено.“

Планът за забрана на износа срещна хладен отговор от някои правителства преди преговорите, включително и от германското.

Разбрахме се с комисията, че ако компаниите не изпълнят договорите си, ограниченията за износ, разбира се, ще бъдат по-вероятни, отколкото когато компаниите изпълнят договорите си с ЕС“, посочи Меркел.

Коментари: 0