Европа – дом на 238 карнавала през годината

По време на фестивалите се консумира средно около 100 хил. тона месо

Европа – дом на 238 карнавала през годината

Снимка: telegraph.co.uk

3692 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
Карнавалите представляват ден, посветен на семейството и любимите хора, празнична обстановка и много настроение. Благодарение на това всички могат да се докоснат до празничния дух – да го изживеят и споделят.

Едно от най-запомнящите се неща по време на карнавалите и фестивалите са различните видове кухни и тематични пролетни ястия. В Европа се организират 238 карнавала в градове, провинции и села. По време на карнавалите се консумира средно около 100 хил. тона месо.

Обикновено те се простират в централните части на града или селото, на площади и големи площи, които позволяват събирането на много хора на едно място. Истината е, че малко дни от годината дават възможност на хората да се докоснат до различни култури, чрез техните кухни.

Най-често срещаните кухни по време на празненствата са китайската, индийската тайванска, европейска, скандинавска и други. В някои от страните се организират и тематични игри и състезания, като надяждането.

Ето и някои от най-известните и посещавани фестивали в Европа:

Легендарният фестивал в Германия Oktoberfest се провежда през септември всяка година и може да продължи до 3 седмици. Страната е известна със своята бира, а Мюнхен се превръща в Мека за дегустация на бира и храна. По улиците на града се редят шатри и сглобяеми дървени къщички за бързо хранене.

The Exit Festival е масивен музикален фестивал в Сърбия, определян като най-добрият в Европа. Създаден, за да отбележат края на управлението на Милошевич, фестивалът привлича невероятен набор от алтернативни банди от цял свят. Това е едно фантастично музикално парти и страхотно място за представяне на нова музика.

Фестивалът La Tomatina се провежда от 1944 г. в Бунол, Валенсия, Испания, и има една единствена цел - хвърляне на домати. Хиляди хора се редят по улиците на Bunol всяка година, за да се замерят с червения зеленчук.

За разлика от западния календар, който празнува Нова година в продължение на една нощ, Китайската нова година продължава 15 дни. Празнува се навсякъде, където има големи популации на китайския народ. Фестивалът се провежда с цел избавяне от лош късмет през идващата година и включва храна, музика, паради и дракони.

Други запомнящи се европейски фестивали и карнавали са Лимоновият фестивал в Ментон (Франция), карнавалът в Ница (Франция), Фестивалът на Св. Патрик (Дъблин) и други.

Коментари: 0