МС иска новия собственик на Виваком да докаже произхода на парите си

От кабинета не уточняват дали става дума за цената от 1 евро или за средствата, с които ще се покриват задължения

МС иска новия собственик на Виваком да докаже произхода на парите си
212 ~ 2 мин. четене
Няколко часа, след като новите собственици на "Виваком" - групата европейски инвеститори LIC33, начело с Пиер Луврие, застанаха публично пред българските медии, правителството излезе с позиция по казуса.

От Министерски съвет обявиха, че настояват новият собственик да докаже произхода на капиталите си, с които придобива дялове на компании у нас. Както стана ясно по-рано от събитието на LIC33, дружеството е платило точно 1 евро за придобиването на дяловете на Цветан Василев във "Виваком", "Дунарит", First Digital, GARB, NURTS и AvioNams. То обаче ще покрие задълженията на въпросните новопридобити компании.

От изявлението на МС не става ясно дали под капитал имат предвид въпросното 1 евро, с което е платена сделката, или средствата, с които новите собственици планират да покрият въпросните задължения.

Ето и цялото изявление на правителствения пресцентър:

Във връзка с възникнали въпроси към българското правителство по повод днешната пресконференция на представители на дружеството „LIC33“, заявяваме следното:

Българското правителство наблюдава с подчертано внимание всички големи сделки с активи, за които се предполага, че имат връзка с Корпоративна търговска банка (КТБ) и обвиняемия Цветан Василев. Основната ни задача, преди да формираме отношението си към обявилите се за инвеститори, е да проучим произхода на средствата, с които са реализирани тези инвестиции. Държим на това, за да гарантираме, че инвестиции в страна-членка от Европейския съюз се реализират само със средства, придобити от законна стопанска дейност.

Във връзка с тази наша позиция, призоваваме инвеститорите от групата „LIC33“ да предоставят официална информация до българското правителство, с която да информират за произхода на средствата, с които реализират придобиванията на дялове от юридически лица, осъществяващи дейност на територията на Република България. Едва след това, на база анализа на предоставената информация, ще преценим дали да влезем в контакт с тях.Коментари: 0