Нулева инфлация за Великобритания

За пръв път в историята, инфлацията изчезва

Нулева инфлация за Великобритания
392 ~ 2 мин. четене

Инфлацията в Англия за февруари достигна нулева стойност за пръв път в историята, от 0,3% за предишния месец. Това показаха официални данни публикувани във вторник.

Годишният темп на инфлацията на потребителските цени спадна до нула процента, от 0,3% през януари, потвърди Службата за Национална Статистика.

Спадът е по-голям отколкото очакваха икономистите с нулев ръст на потребителските цени и едиствено през 1989 са били регистрирани сравними стойности.

Стерлингър отслабна спрямо долара, а статистически данни и иконмистите предполагат, че инфлацията е вероятно да падне под нулата през следващия месец. Но експерти подчертаха, че Великобритания е в много по-малък риск от дефлация от Еврозоната.

"Ние все още сме на мнението, че вероятна дефлация във Великобритания ще бъде 'добро'  развитие, което ще даде тласък на доходите на домакинствата и ще помогне за възстановяването на икономиката на страната", каза Вики Редуд, главен икономист на Capital Economics.


Източник: Офис по Национална Статистика

В навечерието на националните избори на 7 май, непроменена цена на живота ще бъда оценена от много британци, особено тъй като годишният ръст на заплатите се свлече до 1,8% в началото на годината.

Ако инфлацията падне под нивото от 2% на Банката на Англия, се очакват спекулации около рисковете свързани с ниския растеж на цените.

Миналата седмица, главният икономист на Банката на Англия заяви, че може да се наложи централната банка да намали лихвите, но това мнение не беше потвърдено от политици.

Губернаторът на Банката на Англия, Марк Карни, каза намаляване на лихвите в отговор на спада на цените на петрола би било 'изключително глупаво', предаде Reuters.

За разлика от Еврозоната, където цените падат, повечето икономисти смятат, че потребителското търсене в Англия ще остане стабилнo въпреки спада на цените, поради силна заетост и покачване на заплатите.

Данните от вторник показват спад в цените на хранителните продукти, лаптопи, таблети и компютърни  устройства.

Коментари: 0