Ашхабад – град на противоположности (Галерия)

Издигащa се от пустинята Каракум в Централна Азия, столицата на Тюркменистан е изградена почти изцяло от бял мрамор

Ашхабад – град на противоположности (Галерия)
5478 ~ 4 мин. четене
Автор: Николай Гатев

Съвременен пустинен метрополис

Издигаща се от „ръба” на пустинята Каракум е столицата на Тюркменистан, Ашхабад. Модерен град, който блести и сияе със сила, нетипична за обстановката в Централна Азия. Сгради, направени изцяло от мрамор, широки и празни булеварди, рамо до рамо със сградата на правителството, разкриваща се постепенно от перфектно поддържаните си градини. Градът е смесица от дворци с покриви от златни кубета, фонтани в стил „Bellagio”, неоново осветени паметници и сталинистки министерски сгради. Съперници на града по разкош и богатство могат да бъдат само Абу Даби и Дубай.


   

Град, построен от нулата

През 1948 г., голямо земетресение почти затрива целия Ашхабад, убивайки около 110 хил. души. Правителството решава да построи града наново в стандартния Съветски стил, със сиви тухлени зидарии и артистичен нюх. През 1991 г., след разпадането на Съветския съюз, Сапармурад Ниязов става първият президент на независимата сега държава и незабавно инициира започването на големи строежи, за да открие  „златната ера на Тюркменистан” - издигащи се жилищни сгради и паметници като Арката на неутралността и парк Независимост. Резултатът е град, който изглежда чисто нов, но в същото време изглежда стерилен и почти празен.


Булеварди от бял мрамор

Ашхабад влиза в книгата за рекорди на Гинес през 2013 г. с факта, че притежава най-много сгради направени от бял мрамор в света. В град, разполагащ само с 22 кв. км. земя са построени 543 сгради, покрити с 4.5 млн. куб. метра бял мрамор, внос от Италия. На горната снимка е изобразен центърът за забавления “Alem”, кръстен на на най-голямото закрито Виенско колело, според книгата за рекордите на Гинес от 2012 г. Това струва на правителството повече от 315 млн. тюркски манати.


 Сватбеният дворец през нощта

През нощта, искрящо белите сгради на Ашхабад са осветени с различни цветови нюанси, а булевардите блестят с мощни светлини. Сватбения дворец, изобразен на снимката горе, сменя цветовете си на всяка минута от червено към зелено, синьо и други цветове, напомнящо диско топка, извисяваща се над целия град.Ексцентричното завещание на диктаторът

Често засенчени от чара и сиянието на Ашхабад остават странните закони, първоначално изпълнявани от президента Ниязов. Той нарича себе си „ лидера на тюркските хора” и е управлявал страната диктаторски – забранил е мъжете да имат дълги коси или бради, забранил е операта, изгонил всички кучета от града и прекръстил месеците на годината с имената на членовете на семейството си. Фотографирането на официални сгради като президентството е забранено. Чужди медии го критикуват за това, че е един от най-тоталитарните и репресивни диктатори.

,

Паметник на неутралността

През 1995 г., правителството на Тюркменистан декларира постоянен неутралитет. За да остане запомнено това, президентът издига паметника на неутралността, забележителност, която предлага на посетителите си 360-градусова гледка към града.


 Възраждането на Тюркската култура

В плановете си за развитие на страната, президентът Ниязов поставя възраждането на Тюрската култура сред първите си приоритети. Той написва книгата „Рухнама” (книга на душата), която се преподава в училищата, за да насочва хората на Тюркменистан със своите духовни и морални идеи. Книгата съдържа и много поеми от известни тюркски поети. По късно тя се сдобива със свой огромен паметник, обграден от статуи на известни тюрски герои и писатели.


 Тюркска храна на руски базар

Както навсякъде в Централна Азия, базарите са важна част от тюрската култура. Един от най-старите и най-големите базари в Тюркменистан е Руският базар на Ашхабад, наречен Гулистан. Основан в центъра на града, Гулистан е отлично място за запознанство с местните жители и местната храна. Освен храна се предлагат и всякаква електроника, дрехи и сувенири.


 Копие на известна джамия

Разположена в старата част на града, близо до Руския базар, джамията Ертугрул Гази е точна реплика на Синята джамия в Истанбул. Кръстена на бащата на Осман I, създател на Османската империя, тази джамия представя приятелските отношения между Турция и Тюркменистан.


 Забранена земя, но вече не

 Според Световната туристическа организация, Тюркменистан е на седмо място по най-малка посещаемост в света, приемайки едва 7 хил. посетители годишно. Много туристи са възпирани от стриктните правила за виза: туристическите визи се издават само на пътуващи с гид;  на индивидуално пътуващите се издава виза само за 3 дни. Нещата обаче се променят, благодарение на сегашния президент на Тюркменистан, Гурбангули Бердимухамедов, който предприема стъпки за „отварянето” на изолираната държава.


 Портата към ада

Около 70% от цялата земя на Тюркменистан е пустиня, а под пясъка лежи четвъртият по големина запас от природен газ в света. Този огромен ресурс позволява Тюркменистан да просперира, въпреки че средната месечна заплата е около 943 тюркски маната (~249 евро). Едно от най-добрите места, на които може да се види изобилието от газ е кратерът Гарваза, намиращ се на 260 км. северно от Ашхабад. През 70-те години, Съветското правителство е изследвало зоната за газ, след като земята потънала, за да даде форма на тази 70 м. широка и 50 м. дълбока дупка. За да се избегне изтичането на отровния газ до близките селища, учените запалват метана по повърността, с идеята той да изгори за няколко дни. Четири десетилетия по-късно, огънят продължава да гори, а пламъците все още могат да бъдат видени от хиляди километри.

Коментари: 0