Европа предстои да разбере колко се е влошила икономиката ѝ

ЕЦБ и националните централни банки се заеха да проучат как политиците могат да помогнат за икономическия ръст

Европа предстои да разбере колко се е влошила икономиката ѝ

Снимка: PxHere

1248 ~ 2 мин. четене
Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги не се е шегувал, когато заяви, че икономическата прогноза става „все по-лоша и по-лоша”. Тази седмица той ще даде още по-добра представа колко е зле всъщност положението, пише Bloomberg.

През второто тримесечие на годината растежът на европейската икономика вероятно се е забавил до 0.2% - темпо, което е под тенденцията досега и което няма да е от особена полза от гуверньора на ЕЦБ в усилията му да повиши инфлацията. Бизнес допитванията в региона ще предоставят подробна картина как компаниите се справят с търговските спорове в международен план и по-слабото търсене на стоки и услуги. Въпросните анкети вероятно ще потушат и последните надежди за по-добро представяне на европейската икономика през второто тримесечие.

Равнището на брутния вътрешен продукт (БВП) на Еврозоната досега и прогнозираният за второто тримесечие на 2019 г. негов спад

Слабата икономическа обстановка засяга негативно и индустриалния сектор на Европа и конкретно автопроизводителите – наскоро компании като Daimler и Renault понижиха очакванията си за приходи и печалба. Засега ръстът в сектора на услугите помага да се преодолеят проблемите в промишлеността, но едва ли този баланс ще продължи да се крепи още дълго.

Тази седмица също така може да има разочароващи новини за инфлацията, като както водещият, така и основният, лихвени проценти се очаква да са близо до 1%. Допитване от миналия петък е установило, че дългосрочните очаквания за равнището на инфлацията се понижават и вече е съвсем ясно какво е мнението на Драги за това. „Това, което виждаме по отношение на инфлацията, не ни харесва”, каза той миналата седмица.

Преди следващата среща на ЕЦБ Драги даде мисия на служителите на банката, както и на националните централни банки, да проучат какво могат да направят политиците, за да помогнат на икономиката. По-големи понижения на лихвите и нов кръг от изкупувания на облигации са в списъка с възможните ходове, въпреки че има съмнения колко още могат да бъдат прилагани тези стъпки.
Подкрепи Economic.bg