Европа става независим играч при чиповете

В разгара на технологичната война между САЩ и Китай европейските страни се обединяват в този значим сегмент

Европа става независим играч при чиповете

Снимка: Pixabay

Автор: Александър Александров

Кои компании ще изградят 5G мрежите на света? САЩ или Китай ще постигнат първи превъзходство при квантовите компютри? Могат ли китайските дронове да бъдат заплаха за американската национална сигурност? Това са само част от въпросите, които показват, че цивилизацията ни е достигнала момента, в който геополитиката в голяма степен се дефинира от технологиите.

Разбира се, тази тенденция не е от вчера. От разбиването на кодовете на Енигма през Втората световна война до създаването на глобалната мрежа интернет, направена първоначално за военни цели – тези две области винаги са си оказвали влияние. Днес, когато дигиталните технологии са обхванали всеки аспект от живота ни, това влияние просто е много по-силно.

През последните месеци търговската война между двете свръхсили САЩ и Китай откровено прерастна в технологична. На карта е поставено бъдещето на сектори като мобилните устройства, клетъчните мрежи и много други.

Ролята на ЕС

Европейските страни привидно са съюзници на САЩ в тази игра. Все по-често обаче се чуват и гласове, че Старият континент трябва сам да гарантира своето технологично развитие, за да не изостава нито от Китай, нито от САЩ.

Европа има своите традиции в иновациите – тук са създадени обещаващи мобилни стандарти като GSM, Bluetooth и SMS. Тук е поставено началото на Linux ядрото, изиграло важна роля в развитието на отворения код. Въпреки това през последните години континентът изостава значително в сравнение с Азия и Америка. Изглежда, че европейските страни са решили да променят това и то – инвестирайки в един от най-значимите ИТ сегменти - този на полупроводниците и чиповете. Това е една индустрия за 440 млрд. евро, с огромно значение за целия дигитален сектор. Европа обаче е основно потребител в него, използвайки продукти, създадени в други региони на света.

Възможно е това съвсем скоро да се промени. И за разлика от САЩ, ЕС възнамерява да го направи чрез характерния си стил - с публично-частни партньорства и държавна подкрепа. Общността започва мащабна инициатива за развитието на технологии за полупроводници и процесори. В нея ще се включат най-големите икономики Германия, Франция, Испания и Италия, както и редица по-малки държави – Белгия, Холандия, Гърция, Малта, Португалия, Хърватия, Естония и Словения. Възможно е в бъдеще списъкът да се разшири, но на този етап не е ясно дали България ще участва. Целта е

постигането на независимост

Полупроводниците са ключова област за компютърната индустрия, мобилните телефони, Internet of Things и други перспективни сегменти. До сега Европа най-често си е доставяла такива продукти отвън. През 2020 г. обаче за всички стана ясно, че глобалните вериги за доставка лесно могат да бъдат нарушени и значението на местното производство отново е на фокус. В добавка процесорите и чиповете са от ключово значение за националната сигурност. Целта на инициативата е да бъде гарантирана независимостта на Европа както по отношение на веригите на доставка, така и на сигурността.

Не става въпрос само за вашия компютър или смартфон. Чиповете се използват във все повече продукти – от мрежово оборудване, през автомобили и други превозни средства, до гейм конзоли, медицинско оборудване, както и всевъзможни сензори. А с развитието на умните градове, домове и автомобили те ще имат още по-голямо влияние върху живота ни. Затова и навременното позициониране на ЕС в този сегмент може да се окаже определящо за начина, по който континентът ще се възползва от следващото поколение технологии.

Коментари: 0

Още от Списанието